Звернення до Президента України Володимира Зеленського
від Героя України, генерального директора ТОВ «Земля і воля» Леоніда Яковишина


 

Пане Президенте!

 

На правах Героя України і найстарішого в Україні успішного організатора аграрного виробництва звертаюся до Вас із двома проханнями:
– висловіть від нас, аграрників, подяку Вашому раднику з економічних питань Олегу Устенку за вкрай важливу його пораду Національному банку, щоб негайно переходив до ринкового курсу валют;
– також нагадайте керівництву НБУ, що в Україні війна, тож немає й секунди часу довго розмірковувати над доленосним фінансовим питанням, бо через недолуго придуманий фіксований курс 29,25 грн за долар для експортерів (ринковий курс добирається до 40 гривень), ми, аграрники, скочуємося до фінансового краху, отже й до повної загибелі. Наше ж аграрне підприємство, яке годує півтори тисячі родин, регулярно наповнює бюджет, Пенсійний і Військовий фонди десятками мільйонів щомісяця, добилося чи не найнижчої в Європі собівартості виробництва тонни зерна кукурудзи – близько 70 доларів, а при злочинно фіксованій вартості долара продаж на експорт нашого зерна не перекриє найнижчу його собівартість. Терпимо збитки й на інших фінансових операціях із таким курсом валюти. В такому ж становищі опинилися й інші експортери української продукції. Погодьтеся, це не якась помилка чиновників Нацбанку й «великих» вітчизняних вчених економістів. Це – тяжкий злочин перед українськими виробниками продукції на експорт, перед державою й нацією.
Ми не просимо в держави ніякої фінансової чи іншої матеріальної допомоги, ми вимагаємо від рідного уряду й, відчувається, не зовсім рідного Нацбанку, щоб вони не завдавали нам нищівної фінансової шкоди. Як пише Ваш радник з економічних питань Олег Устенко, ПриватБанк розумніше працює з курсом валют, а Національний Банк ще розмірковує. Натомість за місяці війни наше господарство втратило від спеціального курсу валют для експортерів більше десяти мільйонів гривень, так потрібних нам в умовах небувалого росту цін на пальне, добрива, препарати захисту рослин від шкідників і хвороб, техніку та її ремонт. З лютого по липень цього року ми жодного разу не затримали виплату зарплати, отже й поповнення державної скарбниці. Навесні вчасно обстежили й очистили поля від «сюрпризів» тимчасових окупантів, підживили й засіяли землю добірним насінням. Чому ж тоді до нас таке ставлення від уряду і НБУ? Хоч ці найголовніші державні установи – наші, українські, а не окупаційні. Проте через таку їхню банківську політику недоодержали мільярди гривень ті виробництва, які продовжують працювати на вітчизняну економіку, інвестують в її розвиток власні кошти, не забувають і про соціалку.
Пане Президенте, я прожив на цьому світі вже 83 роки, з них 61 рік присвятив організації високорентабельного аграрного виробництва, досвід ринкової аграрної економіки і запровадження передових технологій запозичував у кращих фірм США, з якими й досі співпрацюю. Пережив величезну низку недолугих радянських і вже «незалежних» реформ, очолюючи більше п’ятдесяти років одне й те ж господарство з успішними виробничими й фінансовими результатами. Ніколи не опускав рук, але образливо робиться, коли за старання на благо колективу, громади, суспільства – таке ставлення до нас від центральних державних органів. Яка тоді вартість отих гарних закликів з телеекранів про необхідність об’єднуватися заради перемоги над ворогом, заради відбудови й розвитку? Ми за це, і лише просимо, щоб у столичних кабінетах не розмірковували днями й місяцями, а негайно приймали потрібні рішення. До речі, якби й ми, хлібороби, так довго розмірковували, як банкіри, – про результати й думати страшно. А Вам, пане, Президенте?!..

 

З повагою,
Леонід ЯКОВИШИН, кандидат економічних наук, почесний громадянин Чернігівщини, почесний ветеран області й України


 

Для НБУ настав час «відпустити» курс долара, – радник Зеленського

 

Радник Президента з економічних питань Олег Устенко вважає, що Національному банку час переходити до ринкового курсу валют. За його словами, фіксована вартість долара в 29,25 грн вже виконала свої функції на початку війни. А з огляду на те, що ринкова вартість долара «знаходиться в межах 33-36 грн», тримати два курси «немає сенсу».

 

Про це він заявив під час інтерв'ю «РБК-Україна». Устенко переконаний: відмова від фіксованого курсу призведе до коригування нинішнього ринкового курсу. Це ж призведе до його несуттєвого зниження, «і спред буде меншим від того, який ми зараз бачимо».

«Настав час скасування фіксованого курсу. Тим більше, що потрібно підтримати наших експортерів і Міністерство фінансів, що збирає податки, в тому числі й від імпорту», – сказав Устенко.

При цьому він наголосив: Національний банк уже зробив «все можливе і неможливе» – фінансова система вистояла «в перші дні, тижні та місяці війни». «Зараз можна в цьому напрямку робити послаблення», – резюмував радник президента.

Разом з тим, ПриватБанк вже встановив ринковий курс валюти для безготівкових операцій. Він застосовується для зняття готівки та переказів у гривні з валютних карток в Україні, а також усіх видів операцій у валюті з використанням гривневих карток за кордоном.

При цьому ще в травні ПриватБанк вирішив зберегти курс обміну гривні на іноземну валюту картками за кордоном на колишньому рівні, незважаючи на скасування Нацбанком обмежень на верхню межу такого курсу. Верхній ліміт курсу конвертації гривні в іноземну валюту за межами країни НБУ скасував із 21 травня.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Національному банку вдалося утримати курс долара від значного обвалу. Жорстке регулювання та відмова від плаваючого курсоутворення дозволили закріпити вартість валюти, проте регулятор вже розмірковує про те, як відмовлятися від обмежень.

 

Роман КОСТЮЧЕНКО           

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"