Звернення до військовозобов’язаних та їхніх рідних

 

Перший відділ Ніжинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки на території Бобровицької і Новобасанської об’єднаних громад проводить заходи загальної мобілізації військовозобов’язаних. Першочергова мета заходів – уточнення даних обліку військовозобов’язаних: виявлення змін сімейного стану, набуття нової спеціальності, стану здоров’я тощо. Для цього й вручаються повістки, згідно з якими військовозобов’язані повинні з’явитися до територіального центру (колишній військкомат) у визначений час.

Такі обов’язкові заходи у воєнний час лякають не так «мобілізантів», як їхніх рідних, тож і поширюються надумані різноманітні домисли і страшилки. Щоб їх спростувати і заспокоїти тих, хто поширює «страх», звертаю вашу увагу на один очевидний факт: за останні дні з повістками в руках до нашого територіального центру з’явилися сотні військовозобов’язаних, але ніхто не бачив, щоб такими великими партіями їх відправляли у діючу армію на фронт. Навіть спеціальну медичну комісію не всі проходять. А хто уже й пройшов медогляд, здебільшого підтверджується або скасовується приналежність до резерву у військовий час.

До речі, такі медичні комісії повинні проходити кожні п’ять років і ті військовозобов’язані, які визначені комісією «непридатними за станом здоров’я для військової служби у мирний час, або ж були звільнені від служби в армії з інших поважних причин». У воєнний час певні нескладні захворювання і «поважні причини» не звільняють військовозобов’язаних від воєнної служби, але і в таких випадках враховується характер захворювань, сімейний стан, цивільна спеціальність. Але й це визначається, приймаються відповідні рішення в ході уточнення даних військовозобов’язаних.

Водночас нагадую, що за ухиляння від уточнення цих даних згідно з врученою повісткою, взагалі за ухиляння від обов’язкової воєнної служби передбачена кримінальна відповідальність.

Зараз Україна перебуває у стані війни, бореться за свою незалежність і цілісність території. Тож для виконання цього святого обов’язку «ухилянтів» взагалі не повинно існувати серед військовозобов’язаних, здатних тримати зброю в руках. «Слава Україні!»

 

Андрій В’ЯЛИЙ, начальник першого відділу Ніжинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"