ОСОБИСТІСТЬ

Знайомтеся: «Імператор» міської ради

Говорячи про бізнес народного депутата Владислава Атрошенка, новообраного мера Чернігова, вже не перший рік згадують насамперед ПАТ «Київхліб» та телеканал «Дитинець». Перший – тому, що він мандаторій з 2009 року, і ще в березні 2015 року фігурував як голова наглядової ради ВАТ «Хліб Києва», структурним підрозділом якого є «Київхліб». А другий – бо інформує про діяльність Атрошенка в надто схвальній формі.

Спираючись на інформацію відкритих джерел, «Чернігівщина» з’ясовувала, чи має під собою юридичне підґрунтя пов’язування нардепа з цими підприємствами, а також – де ще заробляє пан Владислав, окрім зарплати мандаторія. Дослідження вийшло об’ємним, але ж і бізнес-імперія чималенька.

Підтримка іноземного виробника

Особисто Владислав Атрошенко значиться серед засновників ТОВ «Брокерська контора «Агроенергопостач», яке в червні 2014 р. отримало від Міністерства доходів ліцензію на здійснення митної брокерської діяльності. Майже 1,5 роки «Агроенергопостач» має право здійснювати посередницьку діяльність між українською митницею та імпортерами чи експортерами – допомагати їм декларувати товари та транспорт для переміщення через кордон. Скажімо, у 2009 р. це ТОВ допомагало ПП «Еверест» завезти в Україну 63,8 тонни білоруського цукру, у 2013-му – фірмі «Al Salam Aldawleia» 108 тонн єгипетської картоплі тощо. Діяльність митних брокерів полягає у посередництві, скажімо, між продавцем та покупцем, що призводить до здорожчання товару.

Іншою сферою діяльності нардепа є будівництво та надання в оренду нерухомості. Разом з тестем Тимофієм Бичковим Атрошенко є засновниками ТОВ «Десна-ФК-2» (найвідоміша власність – торговий комплекс біля бібліотеки ім. Короленка (кафе «Кардинал», ювелірний супермаркет «Діамант» тощо). «Десна-ФК-2» зареєстрована за адресою вул. Перемоги, 127 (неодноразово фігуруватиме у подальшому), до її статутного капіталу Атрошенко вніс 4 млн грн, а Бичков – 2,3 млн. Звідки такі гроші у пенсіонера (1946 р. н.), який у 2009 р. працював водієм, а у 2011 – механіком, пояснювати, мабуть, не варто.

Разом з естонцем Марком Ейвіном нардеп є засновником аграрного ТОВ «Сідко Україна», в статутний капітал якого кожен вніс по 2,5 млн грн. Компанія, зареєстрована на вул. Комсомольська, 18, займається оптовою торгівлею, зокрема зерном та кормами для тварин. Її керівник Сергій Шептун балотувався від БПП до Ічнянської райради, але обраний не був.

Аграрний бізнес складає вагому частку підприємницької діяльності Владислава Атрошенка. Головним його агрокомпаньйоном є народний депутат України у 2014-15 роках, діючий голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч, а основним полем діяльності – Ічнянський район.

 

З губернатором похватніше?

Юридичною адресою Комерційного приватного підприємства «Торговий дім "Сатурн"» є с. Мартинівка Ічнянського р-ну. Його засновниками є Владислав Атрошенко та Валерій Куліч, кожен вніс до статусного капіталу по 50 грн. Сфера діяльності «Сатурну» – вирощування зернових, бобових та насіння олійних культур, а також змішане сільське господарство. Керівник підприємства – Бондар Михайло Миколайович. Він балотувався до облради за списком БПП, який очолював його роботодавець Валерій Куліч.

Іншим підприємством агроконцерну Куліча та Атрошенка (в статутний капітал внесли по 750 грн) є приватно-орендне сільськогосподарське підприємство «Жадьківське» (Ічня). Основний вид діяльності – розведення великої рогатої худоби молочних порід. Саме сюди, вже будучи головою ОДА, Куліч привозив делегацію республіки Латвія на чолі з міністром сільського господарства Янісом Дуклавсом, де показував корівник на 400 місць з автоматизованими годівлею, доїнням та управлінням стадом.

До робочої сили у «Жадьківському», на відміну від корів, не таке добре ставлення. Принаймні, в лютому 2014 р. Ічнянський райсуд притягнув до адмінвідповідальності гендиректора ПОСП за несвоєчасну виплату зарплати та відпускних, за відсутність обліку надурочних робіт тощо. Водночас селяни не дуже вдоволені орендною платою за земельні паї – торік «Жадьківське» платило близько 1000 грн за річну оренду паю 7 га.

У статутний капітал ТОВ «Інтер» (Ічня) губернатор і нардеп внесли по 5,9 тис. грн. Спеціалізується ТОВ на вирощуванні зернових, а керує ним той же Михайло Бондар. Він же керує й іншим спільним проектом Атрошенка та Куліча – ПП «Агро-трейдер», в статутний капітал якого засновники внесли по 10 млн грн.

ТОВ «Форсаж», до обрання у Верховну Раду, Валерій Куліч керував особисто, а зараз там директором Сергій Шептун. ТОВ зареєстроване за тією ж адресою, що й «Сідко Україна». У статутний капітал «Форсажу» партнери вклали по 8250 грн і через нього продають оптом зерно, насіння тощо.

«Шведи та фіни нещодавно купили фуражну кукурудзу та були дійсно здивовані, що у нас такий високий показник якості», – хизувався у часи виборної кампанії-2014 Валерій Куліч.

Довершуючи розмову про бізнес-партнерство панів Атрошенка та Куліча, слід додати, що вони ще є засновниками (по 750 грн у ст. капітал) ТОВ «Північагро» (надає в оренду нерухомість). Тут в долі ще й дехто Дмитро Федоров (2,1 млн), про якого – нижче.

Не всі підприємства агрохолдингу Атрошенка і Куліча можуть таким похвалитися: СТОВ «Степ» з с. Щурівка (Ічнянський р-н) рік тому було визнано банкрутом, маючи на собі багатомільйонні борги. В ухвалі Господарського суду області від 27.02.2015 р. сказано, що восени 2014 р. був затверджений реєстр кредиторів СТОВ «Степ», до якого включені вимоги «Приватбанку» (йому «Степ» заборгував 2,5 млн грн), «Укрсоцбанку» (понад 0,6 млн), Інвестиційної компанії «ІФГ Капітал» (понад 6 млн). Невже причина невдачі у тому, що разом з діючим губернатором засновником «Степ» є не сам Атрошенко Владислав Анатолійович, а Атрошенко Анатолій Федорович – тато нардепа.

 

Батько

Про старшого Атрошенка відомо, що він 1940 р. н. і чверть століття працював на Чернігівському радіоприладному заводі, а на пенсію заробляв і майже до 70 років був (1994-2009) інженером на Чорнобильській атомній станції. У часи Революції гідності Анатолій Федорович, за критику влади на чернігівському євромайдані, був обраний в. о. члена ради обласної організації ВО «Майдан». Це за день до того, як його син проголосував за «закони 16 січня».

Ще тато нардепа є засновником зареєстрованого у Києві ТОВ «КУА "ЕйВі Інвестмент"», котре займається трастами, фондами та іншими фінансовими суб’єктами. Якщо внесені Анатолієм Федоровичем у статутний капітал «Степу» 20 тис. грн пенсіонер міг накопичити, то 7 млн грн, якими він заснував «ЕйВі Інвестмент»… Хіба що знайшов «заначку» сина.

Півроку тому Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку видала «ЕйВі» ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів, а за місяць ТОВ стало управляти закритими інвестиційними фондами «Ава-Будіндустрія» та «АВ-Агроіндустрія». Керівник «ЕйВі» – Олександр Юрійович Мазний, який також є підписантом у ТОВ «Форсаж» та ще у 2014 р. був (можливо й залишається) директором департаменту економіки і фінансів ПАТ «Київхліб».

Ті 7 млн грн для Анатолія Федоровича, напевне, були не останніми, бо у статутний капітал також київського ТОВ «Раіл» (вул. Хрещатик, 32) він вніс майже 11 млн грн. Син же був набагато скромнішим – вніс 1,3 млн. «Раіл», згідно електронного довідника «Весь Київ», володіє 4-поверховим торговим центром у самому центрі столиці, напроти центрального входу на станцію метро «Хрещатик». Сфера діяльності ТОВ – надання в оренду нерухомості.

ТОВ «Раіл» є одним з засновників агентства нерухомості ТОВ «НТ «Грандвіс»», зареєстрованого у Чернігові на просп. Перемоги, 127 (внесок у ст. капітал 8,7 млн грн), а інші засновники – СК «Грандвіс» (6 млн грн), вищезгаданий Дмитро Федоров (2,1 млн), власником істотної участі є і Владислав Атрошенко, а кінцевими грошоотримувачами – Дмитро Федоров та Анатолій Федорович Атрошенко. НТ «Грандвіс», що підтверджується інформацією з постанови Чернігівського окружного адміністративного суду, здає в оренду чернігівський торговий комплекс «Дитячий світ». Комплексом будівель універмагу «Дитячий світ» НТ «Грандвіс» володіє щонайменше з 2005 р. (рік, коли Атрошенко був губернатором).

 

Тесть

25 квітня 2014 р. було обрано на посаду ревізора ПАТ «Страхова компанія «Гарантія» (просп. Перемоги, 127) Тимофія Тимофійовича Бичкова (тесть Атрошенка), власника 6,3% акцій компанії. У звіті «stockworld» сказано, що Бичков перебуває на цій посаді з 2011 р., а доти, з 2009 р., працював старшим водієм-механіком ТОВ «Техагроком», з 2011 – старшим механіком ТОВ «Північтрансагро». Звідки у водія-механіка 6% акцій страхової компанії, пояснювати, мабуть, не варто. Головою наглядової ради компанії той же звіт називає Дмитра Федорова, а головою правління – Максименка Павла Миколайовича (йшов у міськраду за списком БПП, який очолював Атрошенко).

Щодо товариств з трудового минулого Тимофія Бичкова, то обидва вони зареєстровані на просп. Перемоги, 127 і обидва продають зерно та бобові оптом. Щоправда, «Техагроком» у 2012 р. припинив своє існування, а «Північтрансагро» діє і понині. Серед засновників товариства – Тимофій Бичков, котрий вніс у статутний капітал 2 млн грн і працював… механіком на своєму ж підприємстві (добре, що не простим, а старшим).

Вже не раз згадувалося, що різні підприємства, пов’язані з Владиславом Атрошенком, оптом продають зерно та бобові. А кому? Скажімо, «Північтрансагро» Тимофія Бичкова, згідно договору від 3.10.2012 р., передало соєвих бобів на суму понад 18,7 млн грн «Хлібокомбінату №12» – дочірньому підприємству ПАТ «Київхліб». Останнє є структурним підрозділом ВАТ «Хліб Києва», головою наглядової ради якого тоді вже був Владислав Атрошенко. У цій угоді податківці Святошинського району столиці знайшли порушення законодавства, а саме недоплату понад 3 млн грн ПДВ.

Окрім усього вищевикладеного, Тимофій Бичков (внесок 126 тис. грн) разом з ТОВ «Родекс» є засновником ТОВ «Авреліс». У свою чергу, в ТОВ «Родекс» (власник приміщень колишнього магазину «Турист») разом з батьком та сином Резніками засновником також є Тимофій Бичков, внесок у статутний капітал якого становить 50% (1.1 млн грн).

За інформацією Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Тимофій Бичков має найбільшу частку акцій (24%) у ТОВ «Основа-ТВ», зареєстрованого на Котляревського, 25 у Чернігові, – правонаступника ЗАТ «Телерадіокомпанія «Дитинець». Іншими власниками є Микола Купріянчик (23%, вбитий навесні 2015), Руслан Варавва (23%), Дмитро Федоров (4%), Ірина Шахрайчук (21,93%), Сергій Шахрайчук (4,07%).

Останній ішов у міськраду в очолюваному Атрошенком списку БПП та брав активну участь у роботі благодійного фонду «Поліський оберіг» (фонд надавав грошову допомогу чернігівцям за день до виборів мера Чернігова). Засновниками «Основи», відомого у Чернігові кабельного оператора, є Тимофій Бичков, Микола Купріянчик, Ірина та Сергій Шахрайчуки, а також кіпрська компанія «Перлоун технолоджис лімітед». Основною сферою діяльності «Основи», згідно єдиного реєстру юридичних осіб, є… оптова торгівля зерном та кормами для тварин.

Щодо іншого медіабізнесу Владислава Атрошенка, то він (1,2 млн грн) разом з Русланом Вараввою та Світланою Лакішек, значиться засновником ТОВ «Телеорганізація «Ніса»» (видавець газети «Дитинець»), а одноосібно (3,5 млн) – ПП «Телерадіоагенство «Терра»».

 

Мати

Однак найбільше пан Владислав довіряє мамі Тамарі Іванівні. Вона пенсіонер (1946 р. н.), працювала вчителем математики, заслужений вчитель УРСР. Владислав не тільки із золотою медаллю закінчив чернігівську середню школу № 16, де мама і викладала, а й пішов її стежкою – став народним депутатом. Адже у 1985-90 роках Тамара Іванівна була депутатом Верховної Ради УРСР XI скликання.

Тамара Іванівна, пенсіонерка, внесла 14,9 млн грн до статутного капіталу ТОВ «Енергополіс-інвест». Долучився до свахи і Тимофій Бичков: вніс 1,4 млн грн. Разом з Русланом Вараввою вони втрьох є засновниками товариства.

Згідно з графіком перевірок суб’єктів господарювання на І квартал 2015 р., розташованих на території м. Чернігова, ДСНС повіряло ТОВ «Енергополіс-Інвест», а саме його офісні приміщення, фітнес-клуб «Кислород» та торговий центр «Метрополіс» (всі на просп. Миру, 32), та піцерію «Марконі» (Рокосовського, 16-а, де також розташований і один з центрів обслуговування абонентів «Основи»). Піцерія офіційно належить ПП «Лакомка-Плюс», проте засновником підприємства є Михайло Наумович Резнік, а керівником – Аніканова Катерина Андріївна – один із засновників та керівник ТОВ «Авреліс», згадане вище.

«Енергополіс-Інвест» судилося з Чернігівською міськрадою за право продовжити оренду земельної ділянки на вул. Рокоссовського, 26, бо хотіло будувати там магазин. Попередник товариства, ЗАТ «Енергополіс», володіло багатоповерхівкою на вул. Молодчого, 46 (нині у власності «Полікомбанку») та піцерією «Марконі» на просп. Миру, 30-а, приміщенням якої, не виключено, володіє і «Енергополіс-Інвест».

Тамара Іванівна Атрошенко є засновником (238 тис. грн внеску) ТОВ «МНП», зареєстрованого за адресою 50 років СРСР, 5, котре займається наданням в оренду нерухомості. Там же і з тими ж видами діяльності зареєстроване ще одне її товариство – ТОВ «РК «Нива», яким керує колишній депутат Чернігівської міськради Олег Мороз, близький до Владислава Атрошенка. Аби було зрозуміліше: Олег Мороз є директором ринку «Нива».

Зареєстроване у Києві ТОВ «АВ Бізнесгруп» також засноване Тамарою Іванівною (внесок 3 млн грн). Керує товариством, яке здає в оренду нерухомість, Сергій Шахрайчук.

«Бізнесгруп» із 3 млн внеску до статутного капіталу є засновником ТОВ «Ріел Ко». Серед інших засновників і Владислав Атрошенко (11,2 млн грн), Тимофій Бичков (0,8 млн) та Костянтин Будьонний (лише 16 тис.). Найвідомішою власністю «Ріел Ко» є довгобуд на перехресті вул. П’ятницької і Київської в Чернігові.

Тепер про Будьонного. Він разом з ТОВ «Кабельний телевізійний центр» (на Котляревського, 25) є засновником ТОВ «Шляхово-будівельне управління №14». За «Кабельним центром», окрім самого Будьонного, стоять ТОВ «Аграрна трейдингова компанія», ТОВ «І.Т.Т.» та ТОВ «Основа-Інтернет». Засновником першого ТОВ є Олександр Березюк, він же керівник дочірнього підприємства «Тех-Сервіс» ТОВ «Телеорганізація «Ніса» (серед засновників Атрошенко), другого – Дмитро Самсоненко, він же є керівником заснованого Русланом Вараввою третього – правонаступника дочірнього підприємства «КТВ» ЗАТ «Телерадіокомпанія «Дитинець».

Отже, коли ШБУ №14 отримає чергове держзамовлення на будівництво або ремонт автодоріг, знатимете, кому копійка точно перепаде.

 

На роду написано

Дружина Владислава Атрошенка, викладач Чернігівського технологічного університету, є приватним підприємцем і займається наданням в оренду нерухомості. Цим же як приватні підприємці займаються і Тамара Іванівна Атрошенко та Тимофій Тимофійович Бичков (на додачу до всього перерахованого).

До 19 лютого 2013 р. здавав в оренду нерухоме майно і Владислав Атрошенко особисто. Одне цікавить: де його стільки, того нерухомого майна, набрати, щоб і вся родина не впоралася зі здаванням його в оренду?

* * *

А що ж із «Київхлібом» (якщо ще не запаморочилося у голові), спитаєте ви? Про це найкраще сказав сам Владислав Анатолійович (цитата з автобіографії на його офіційному сайті): «З 2009 і до цього часу я – Голова Наглядової ради найбільшого виробника хліба в Україні – ВАТ «Хліб Києва»».

Ігор СТАХ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"