Земельний Форум «Земля - Народу»


 

15 жовтня, під егідою Президента України Володимира Зеленського на Чернігівщині відбувся Земельний Форум «Земля - Народу». Участь у заході взяли Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко, представники Офісу Президента України, керівництво Чернігівської державної адміністрації, Голова Держгеокадастру Роман Лещенко, представники місцевих ОТГ та бізнесу.

 

До участі в обговоренні долучилися і депутати обласної ради, народні депутати, очільники ОТГ Чернігівщини.

Під час заходу Володимир Зеленський підписав Указ № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин». Документ передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності.

Як наголосив Президент, цей крок завершить реформу з децентралізації.

- Ключовий момент, без якого децентралізація не може бути в Україні завершена. Це передача земель безпосередньо громадам. Сьогодні цей важливий крок буде зроблено. Сьогодні я підписую указ про заходи щодо передачі земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності, – сказав він.

Так, 26 жовтня усі новостворені громади отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку.

За словами Глави держави, загалом місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 млн га землі.

- Ми повертаємо землі людям. З центру – на місця. Це логічно й справедливо. Важливо, що закон забороняє продаж земель комунальної власності. І це – гарантія, що наступні покоління українців залишатимуться господарями своєї землі, – розповів Володимир Зеленський.

За словами Глави держави, 31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон про обіг сільськогосподарських земель, який передбачає надання права купівлі землі лише українцям. Також законодавчо встановлені обмеження максимальної площі, яка може перебувати у власності однієї особи, та пільгові умови для українських фермерів. 6 травня Президент підписав закон про Національну інфраструктуру геопросторових даних, що наведе лад в усіх реєстрах природних ресурсів України, а 22 липня – закон щодо просторового планування громад.

Тому сьогодні – дійсно історичний день, наголосив Володимир Зеленський.

- Це важливо для завершення децентралізації. Бо саме громади найкраще знають, як організувати своє життя: де має бути садочок, школа, комунальні дороги, садові насадження та промислові об’єкти, – зауважив він.

Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко повідомив, що в Україні більше немає 10,4 млн га землі державної форми власності сільськогосподарського призначення, як раніше стверджувалося.

Нині, за його словами, у державній власності перебуває лише понад 2 млн га землі, які указом Президента України передаються у власність громадам. Після передачі земель ОТГ у держави залишається всього 750 тис. га на акті постійного користування (землі Академії наук, Міноборони, Пенітенціарної служби тощо), щодо яких зараз здійснюється інвентаризація та присвоюються кадастрові номери з метою недопущення виведення у приватну власність.

«Мінекономіки вітає історичне рішення щодо прийняття земельної реформи та реалізацію відповідних супровідних кроків. Сьогоднішній захід є символічним стартом передачі земель громадам, які незабаром отримають у комунальну власність понад 2 млн га земель, із них майже 1 млн га вільних земель. Впевнений, що саме громади, люди на місцях найкраще знають як ефективно використовувати земельний ресурс, наповнювати місцеві бюджети, розвивати регіон, створювати нові стандарти життя», - зазначив Міністр Ігор Петрашко.

Як зазначив Міністр, земельна реформа відображає суспільні вимоги, а саме – право купівлі сільгоспземель отримають виключно українці. Зокрема, встановлено чіткі обмеження щодо максимальної площі земель у власності – до 100 га.

Важливо, що для українських фермерів запроваджено пільгові умови для доступу до ринку. Фермери можуть викупити земельні ділянки, надані їм у постійне користування або довічне успадковане володіння, а також переоформлені в оренду (розстрочка платежу до 10 років, вартість на рівні нормативної грошової оцінки таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів).

Міністр також акцентував на забезпеченні законодавчого підґрунтя для успішної реалізації земельної реформи. Так, до кінця року очікується прийняття законопроектів 2194 і 2195. Перший з них запроваджує дерегуляцію у сфері земельних відносин, мінімізує контакт громадянина з чиновником та запроваджує цифрову трансформацію Держгеокадастру. Другий – передбачає запровадження електронних аукціонів. Це можливість для кожного українця взяти участь в аукціоні та після перемоги започаткувати своє фермерське господарство.

«Українські аграрії, фермери завжди були та залишаються у фокусі реалізації земельної реформи. Уряд продовжує системну підтримку аграрного сектору – наразі це 4 млрд грн, сконцентрувавши її на найбільш важливих галузях. Йдеться про підтримку розвитку тваринництва, фермерства, українського сільгоспмашинобудування, садівництва, виноградарства, відновлення зрошення тощо. У подальшому обсяги фінансування агросектору планується збільшити», - підкреслив Міністр Ігор Петрашко.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"