Зефірні квіти «ростуть» у Людмили


 

Серед тих українців, хто саме під час війни буквально з нуля зробив власну справу, – Людмила Пугач із Талалаївки. Ця справа наразі не приносить їй прибутків, завдяки яким можна було б вкладати далі у її розвиток по максимуму. А от моральне задоволення від своєї роботи має. Її зефірні букети на замовлення популярні не тільки у Талалаївці. Незважаючи на війну, хочеться привітати рідних чи друзів із днем народження, іншими сімейними датами. Знайти щось креативне в Талалаївці – надто складно…

 

– Ми розуміємо, що деякі подарунки, які були б актуальними у мирний час, у воєнний втрачають свою цінність, актуальність. Та все ж уваги і тепла родини так хочеться, – розповідає Людмила. – Я зробила свій перший зефірний букет для мами. І, судячи з її реакції, зрозуміла, що такий подарунок може порадувати й інших. Мама була першою, хто зробив рекламу, бо хвалилася сусідам, подругам. Не поспішала смакувать…

У цій справі Людмила – самоучка. У дитинстві вона захоплювалася моделюванням одягу, у юності мріяла стати художником – майстром з петриківським розписом посуду. На жаль, юні мрії не завжди збуваються. Закінчила Чернігівське швейне училище і мріяла продовжити навчання у Хмельницькому технологічному інституті побутового обслуговування, та повернулася в Талалаївку, де вже мала сім’ю. Шила одяг для рідних і на замовлення, вишивала ікони, картини. Навіть власні виставки робила…

А водночас для своїх найрідніших готувала різні смаколики, особливо тортики, тістечка і… зефір, який дуже любить її чоловік. Шукала в Інтернеті різні рецепти приготування зефіру. Звернула увагу на майстер-класи із виготовлення зефірних букетів. Отож, перший букет – мамі, другий – батькові! А мамині знайомі вже запитували: «Чи не може Люда зробити і нам на замовлення?». Спробувала. І вдало!

– Тим більше, у такий складний час, коли треба себе максимально зайняти, щоб звільнитися від важких думок. Тобто, побільше праці, яка приносить позитивний заряд, – розповідає Людмила. – Виставляла на ярмарки для підтримки наших захисників зефірні набори – швидко їх купляли. А мені дуже приємно, що маю змогу долучитися до потрібної справи.

Жінка так цікаво розповідає про свою справу, бо і справді диву даєшся, як можна із зефірної маси зробити квіти, фігури.

– Перш за все, треба робити дуже швидко, адже хвилин через 20 збита маса застигає і вже непридатна для роботи. Тому створюю квіти дуже швидко. Для об’ємного букету найкраще підходять троянди, хризантеми, півонії, тюльпани, жоржини, трохи важче даються лілії. Пустоти у букетах заповнюю маленькими квітами. Головне у зефірній масі правильна її консистенція. Десь прогадаєш — і з форми замість бутона тюльпану виходить конус без пелюсток… Хризантему й троянду потрібно збирати по пелюсточці. Спочатку роблю основу — зефірний конус, а вже потім на нього укладаю пелюстку за пелюсткою. Потрібно практикуватися, щоб вийшла гарна квітка, подібна до справжньої. Часто замовляють букети з ромашок, але ця квітка плоска за будовою, і формувати зефірну ромашку для букета складно. Вона більше підходить до композицій у коробках.

– А який склад зефірної маси?

– Агар-агар, яєчний білок, цукор, ягідні/фруктові пюре (особливо яблучне), лимонна кислота, вода. Це для виготовлення зефірної маси. А для роботи треба багато кухонного приладдя та різних допоміжних матеріалів: міксер, ваги, різні насадки, кондитерські мішечки, сухі барвники (спреї), гелеві фарби, кондитерські цвяхи, полички для сушки, папір, на який висаджую квіти, оздоблювальні стрічки, листівки, коробки з прозорою кришкою, пакувальний папір для квітів. Дещо купляю у магазинах, більшість із необхідного замовляю через Інтернет.

– Чи довго виготовляти один букет?

– Приблизно 9 годин, якщо букет великий. Потрібно декілька разів замішувати зефірну масу. Це тривалий процес. Треба дуже швидко зробити квітки, а їх багато. Заздалегідь продумати відтінки кольорів, наприклад, тільки рожевого кольору я можу зробити 6 відтінків. Коли квіти вже готові, «дозрівають», я починаю створювати декор для букета. Заздалегідь обдумаю, яку упаковку, стрічку, листівку підібрати. Це все дуже важливо. Мій ідеальний букет – той, у якому все гармонійно. Вага готового букета різна: маленького – до 1 кг, великого – майже 3 кг. На сьогодні у моїй «зефірній колекції» понад 30 букетів. Не роблю однакових букетів. Кожен має свою гаму кольорів. Іноді замовник сам визначається з квітами, деякі покладаються на мій смак.

До речі, букети замовляють і чоловікам – у національних кольорах, або ж надають перевагу темним відтінкам. А от подарункові набори зефірних квітів у коробках дуже практичні для замовників на відстані. Більше гарантій, що подарунок дійде неушкодженим. До речі, про термін «життя» зефірного букета. Свіжим і м’яким зефір лишається до двох тижнів. Тому краще не затягувати з часом і швиденько поласувати.

Сім’я підтримує мене. Чоловік допомагає з придбанням матеріалів, з доставкою. Донька розміщує фото у соцмережах, рекламує серед друзів, знайомих. Вони – мої перші дегустатори, а головне, що вони впевнені у тім, що справу роблю потрібну. І це надихає. А ще – позитивні відгуки замовників.

Зараз Людмила вдосконалює свою майстерність щодо техніки виготовлення зефірних ромашок, ірисів, нарцисів, гладіолусів.

Отримує замовлення на зефірні вироби не тільки від жителів нашої громади, а й з Роменщини та Києва. Хто отримав такий подарунок, то вже точно захоче когось із рідних чи друзів подібним порадувати.

 

Олександра ГОСТРА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"