ШАХЕР-МАХЕР

Зайшов в автобус – опинився в «таксі»!

Фокус, достойний легендарного Остапа Бендера, утнули в Чернігові ДП «Пассервіс» і ПрАТ «Таксосервіс». Виявляється, коли Ви заходите в їхні звичайнісінькі міські автобуси, це вважається… посадкою в таксі.

Автобус - таксіВ автобусах міських маршрутів №20 і №37 з понеділка 7 квітня з пасажирів «деруть» рівно дві гривні. Хоча гранична вартість квитка на автобус встановлена в розмірі 1,75 гривні. Це –максимум, який мають право брати (і справно беруть) перевізники за проїзд в автобусах міських маршрутів згідно з рішенням міськвиконкому.

Ще минулого літа («Чернігівщина», №26 за 2013 рік) перевізники мали наполеонівські плани зі збільшення вартості проїзду. Виконком з їхньої ініціативи намагався це зробити звичайним шляхом: оприлюднити проект, прийняти (хоча б формально) пропозиції народу, витримати місячний термін…

Проте не склалося. Люди не зрозуміли, з якого переляку мають платити за проїзд стільки, як в столиці, де значно більші і відстані, і зарплати водіїв тощо.

І ось… Еврика! Знайдено спосіб везти пасажирів в автобусі, а брати, як за «маршрутку». Для цього потрібно... Назвали автобус маршрутним таксі. Всього лиш! Недарма кажуть: геніальне – просто.

Цей простий секрет фокусу пояснює на сайті міської ради, не червоніючи, анонімний чиновник з управління транспорту та зв’язку.

«З метою забезпечення більш зручного користування населенням (їй бо – ледь втримую скупу сльозу розчулення! – Авт.) міським пасажирським транспортом частина автобусних маршрутів, зокрема №20 «Вокзал – вул. Незалежності» та №37 «Вокзал – вул. Єськова», переведені в режим маршрутного таксі, який передбачає посадку та висадку пасажирів на вимогу у місцях, не заборонених Правилами дорожнього руху.
У зв’язку зі значним зростанням ціни на дизельне паливо перевізники були вимушені збільшити вартість разового квитка на проїзд», – зазначає автор.

З цієї замітки випливає наступне.

По-перше, управління транспорту та зв’язку визнає, що воно – не регуляторний орган, а «статистичний»: перевізники вчинили – управління констатує.

По-друге, насправді зупинки на вимогу будуть або вкрай рідкі, або їх не буде. Інакше дуже сумнівна економічна доцільність роботи автобуса в режимі «маршрутки». Невже автобус, який важить від 5 до 8 тонн (!) не «пожирає» з драконівським апетитом дороге дизпаливо при розгоні після кожної зупинки?

Іван КОВТУН, колаж автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"