Замість паперового паспорту – ID- картка

Через декілька років українці забудуть про паперові паспорти, адже на зміну їм прийшли нові — пластикові або, як їх називають, ID- картки. Так, із 3 листопада у відділеннях Державної міграційної служби області приймають заяви на оформлення паспорта у вигляді ID-картки не лише від тих, кому виповнюється 16 років, але й від тих, хто бажає змінити свій паспорт на новий.

Про те, як і де можна змінити паспорт, розповіла начальник управління Державної міграційної служби в Чернігівській області Ксенія Лук’янець.

Для отримання пластикової ID- картки необхідно особисто подати заяву до територіального відділу Міграційної служби і здати старий паспорт та ідентифікаційний код. Для тих, хто отримує паспорт вперше, – оригінал свідоцтва про народження і оригінали документів, що підтверджують особу та громадянство батьків (або одного з них).

Відбитки — за бажанням

Паспорт громадянина України виготовлений у формі пластикової картки і буде зручнішим за паперовий аналог. ID-картка містить безконтактний електронний носій – чіп, на якому будуть записані персональні та біометричні дані власника документа. Нові паспорти міститимуть написи тільки українською та англійською мовами. Жодних написів російською не буде. Також кожна ID-картка матиме власний пароль, на кшталт пін-коду у банківських карток, який складатиметься з чотирьох символів. Не знаєш пароль – не зможеш скористатися паспортом.

«На картку вноситиметься назва держави, назва документу, ім’я особи, стать, громадянство, дата народження, місце народження, фотографія, відцифрований підпис та власний номер в єдиному реєстрі, номер документа, дата видачі документа, найменування територіального органу відповідно до коду, дата закінчення строку дії, – розповіла Ксенія Вікторівна. – На сам же електронний чіп вноситься та сама інформація плюс додаткова — така як місце проживання, сімейний стан, про народження дітей, зміну імені. За згодою людини може бути внесено і відцифровані відбитки пальців. До паспорта недієздатної особи відцифрований підпис не вноситься, а до людини з фізичними вадами – виключно за її бажанням».

Чиновники в один голос запевняють, що підробити ID-картку практично неможливо. У разі втрати такого паспорта ніхто не зможе ним скористатися. Та поки що і власники подібних документів не в усіх установах можуть скористатися цим документом. Адже зчитувальне обладнання коштує недешево, а кожна установа має придбати його за власний рахунок.

Скільки коштуватиме новий паспорт?

«Ціна за внутрішній паспорт складається з вартості бланка та адміністративних послуг. ID-картки видаватимуть безкоштовно всім громадянам України, які їх отримують уперше й досягли 14 та 18 років, – пояснює Ксенія Лук’янець. – Всім іншим громадянам доведеться платити в залежності від терміну виготовлення документу. Терміновий паспорт робиться протягом 10 днів і коштуватиме 366 грн, нетерміновий – до 20 робочих днів і обійдеться в 279 грн. На час, поки робитиметься паспорт, людині видаватиметься довідка, як і раніше. У пластикового паспорту буде свій термін дії. Якщо особа отримуватиме ID- картку в 14 років, то вона буде дійсною протягом чотирьох років. Для тих, хто отримує такий паспорт після досягнення 18 років, документ буде дійсний 10 років. Після того, як картка стане недійсною, її потрібно буде замінити на нову, звернувшись відповідно до міграційної служби».

Міняти чи ні?

Поки що не обов’язково міняти паперовий паспорт на пластиковий. Усе залежить від вашого бажання. Та є випадки, коли ID-картка буде видаватися автоматично, хочете ви того чи ні.

«Обов’язкової заміни паспорта громадянина України на документ нового зразка не передбачено. Зараз будуть діяти як паспорт старого зразка, так і ID-картки, і людям не потрібно масово бігти міняти документи, – повідомила пані Ксенія. – Та якщо паспорт втрачений, його викрали чи він суттєво пошкоджений, або ж потрібно вклеювати фотокартку, то в таких випадках людині будуть міняти паперовий на новий паспорт за умови, що у даному підрозділі міграційної служби є відповідне обладнання. У підрозділах, де такого обладнання немає, громадянам тимчасово будуть видаватися паспорти старого зразка (книжечка). Наразі в області необхідним обладнанням для видачі нового паспорту оснащені 8 територіальних підрозділів міграційної служби. Зокрема, їх можна отримати в Деснянському та Новозаводському районах Чернігова, Ніжині, Прилуках, Мені, Бахмачі, Новгороді-Сіверському. Також на минулому тижні було завезено обладнання в Талалаївку, Варву, Срібне і Короп».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"