СЛОВО - НЕ ГОРОБЕЦЬ

За дві секунди депутат може взяти стільки,
скільки пенсіонер за життя не отримає

 

Для заохочення голосування у Чернігівській міській раді за кандидатуру Володимира Кривенка на посаду Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради депутатам міської ради пропонували по 30 тисяч доларів за голос. Голосування за призначення Кривенка відбулось 29 жовтня 2013 року.

 

Публічне листування депутатівПринаймні, саме це стверджує депутат Чернігівської міської ради Олександр Мельник, про що він заявив 6 березня, спілкуючись у соціальній мережі «Facebook».

Реагуючи на репліку з боку іншого депутата міської ради Олега Мороза, пан Мельник написав так (мова и пунктуація збережені):

«Перед утверждением на должность заместителя городского головы Кривенко, я прямо говорил, что за каждый голос уголовники предлагают 30000 у. е., ты сказал, что потратишь эти деньги на ремонт крыши школы 27 и поднял руку! Здесь: «ты» – депутат горсовета Мороз О. В.»

 

Легким рухом руки…

Нагадаю: депутати міських рад працюють на громадських засадах і платню за свою роботу не отримують. Депутатство не є місцем роботи і теоретично не дає жодного заробітку. Зарплатню отримують народні депутати – ті, що засідають у Верховній Раді України.

Отже, 30 тисяч доларів за одне підняття руки. За кілька секунд.

Усвідомлюючи інформацію, замислився: скільки ж часу необхідно працювати в нашій області робітникам різних галузей, аби заробити оті 30 тисяч доларів? За курсом нацбанку на 11 березня 1 долар США оцінений у 9,23 української гривні. Отже, мова про 277 тисяч гривень.

Головне управління статистики у Чернігівській області повідомляє, що середня заробітна плата штатного працівника за 2013 рік в нашій області становила 2504 грн. на місяць. Отже, щоб середньостатистичному працівнику заробити $30 тисяч, потрібно працювати 9 років і 2 місяці.

Заробітна плата вчителя-спеціаліста в чернігівській школі становить близько 1700 грн. на місяць. Отже, щоб заробити стільки, як депутат міської ради за одне підняття руки, вчителю слід вбивати знання у голови школярам упродовж 13 років і 7 місяців.

Медична сестра за місяць догляду за хворими отримує на руки близько 1500 грн., тож $30000 вона заробить за 15 років і 5 місяців.

Мінімальна пенсія в Україні у 2013 році становила 899 гривень на місяць. Отже, українському пенсіонеру навіть працювати не треба. Слід всього лише якось «протягнути» 25 років. Хоча б до 85 років. Втім, за даними всюдисущої статистики, середня тривалість життя українців становить 70 років. Середньостатистичний пенсіонер помре, не бачивши й половини того, що міський депутат міг отримати (чи й отримав?) одним помахом руки.

 

«Певні сили включили ресурси»

Коментуючи свої слова, Олександр Мельник зазначив, що інформація про таке просування Кривенка була все ж таки на основі чуток та аналітичних висновків.

«Хіба Кривенко – гарний друг міського голови? Ні. Може, він видатний партієць? Знову ні. Чи має народне визнання? Ні – він програв вибори в мажоритарному окрузі. До того ж, вважаю, він некомпетентний як фахівець, що видно по очолюваному ним ЖРЕД №10, – пояснив свої слова депутат Мельник. – Отже, хтось ще має вплив. Були сили, які включили усі можливі ресурси, аби Кривенко став над чи не найбільшими фінансовими потоками в місті. Щодо названої суми, то в ті часи була така інформація, хоча особисто мені такого ніхто не пропонував. До речі, за Кривенка голосували не окремо, як має бути. Було одне голосування відразу за двох заступників міського голови: Бережного і Кривенка. І Бережний, до якого нема претензій як до фахівця у своїй справі, міг стати «локомотивом» для Кривенка. Можливо, це вплинуло на результат. Адже голосів «за» було не мінімально необхідні 26, а понад 30».

Ігор СТАХ, Сергій СТУК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"