З XIX століття у XXI – лише за три доби

«Подорож з XIX століття у XXI» тривалістю три доби здійснила група байкерів за маршрутом, котрий майже два сторіччя тому описав учитель Новгород-Сіверської чоловічої гімназії Іван Сбітнєв.

Тоді, у 1823 році Іван Матвійович подорожував бричкою 9 днів з Новгорода-Сіверського до Харкова та ще 5 днів – назад, уже іншими дорогами.

Саме його розповідь дала поштовх і сучасній подорожі. А змістовний і детальний опис дороги, містечок і місцевості, наведений у книзі вчителя гімназії, дав змогу «відновити» його маршрут. І це, незважаючи на те, що відтоді минуло 190 років!

Організатор подорожі Євген Бурико розповів, що отримав копію книги від нащадка її автора – Юрія Миколайовича Сбітнєва. Маршрут, яким рухалася бричка вчителя гімназії, він спершу наніс на триверстові карти 1848 року. А вже після цього з високою точністю червона змійка проповзла більш сучасними топографічними картами.

Учасники зібралися у давньоруському місті опівдні 15 травня. У затінку під квітучими каштанами – десять мотоциклів, більшість з яких народжені на японських островах. А ще – фургончик супроводу з «торбами» і подорожнім знаряддям (травневі ночі не дуже-то теплі).

Ці чоловіки вже підходять під характеристику, яку давав собі герой мультфільмів Карлсон: «в меру упитанный мужчина в самом расцвете сил». Зокрема, «сил» фінансових, адже така прогулянка обійшлася кожному в суму близько тисячі гривень, залежно від «апетитів» і мотоцикла, і його господаря.

Євгена з мотоциклістами проводжали всією сім’єю: мати, дружина і маленький син, теж Женя. А ще – знімальна група телерадіокомпанії «Сіверська».

Їхали, зокрема, через Воронеж (не російське місто, а містечко Сумської області), Кролевець, Батурин, Конотоп, Ромни, Гадяч, Ахтирку, Богодухів і, зрештою, відвідали Харків. Зворотній шлях від Харкова почався вздовж російського кордону.

Іван Сбітнєв свого часу їхав єдиною територією Російської імперії, а нинішні мандрівники не стали заїжджати на територію Російської Федерації. Далі – Суми, Білопілля, Путивль, Глухів, Шостка. До Новгорода-Сіверського група повернулася 18 травня.

Плани реалізували повністю. За словами Євгена, маршрут був не надто важким, на 90% він проходив асфальтованими дорогами. Хоча стан отих «асфальтових» доріг йому важко прокоментувати для друкованого видання. Втім, «зайвих пригод» в дорозі не мали. Упродовж подорожі групу зустрічали місцеві мотоциклісти.

У кінцевій точці подорожі байкери відвідали Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна – один із найстаріших університетів Східної Європи, заснований у листопаді 1804 року згідно з грамотою царя Олександра І. Відвідали й музей університету, заснований 1807 року.

До цього університету й подорожував Іван Сбітнєв. Він там навчався сам, а 1823 року віз з собою племінника, як зазначено у книзі, «въ Гимназію Харьковскую на казенное иждивеніе».

«Докладний опис Івана Сбітнєва дав нам можливість побачити зміни назв містечок, рельєфу, життєвого укладу, зайнятості населення з різницею в дві сотні років. Подекуди дороги майже зникли, а в інших місцях стали майже магістралями, – розповів Євген Бурико. – Упродовж маршруту ми зупинялися у різних містах, біля визначних пам’яток, описаних у тексті. Вийшла дуже цікава подорож довжиною 930 кілометрів».

 

Сергій СТУК, фото автора

На фото: 
Євген Бурико старший і молодший 
Поки тато не бачить, він – уже на мотоциклі
Виїзд за маршрутом майже 200-річної давнини
Початок розповіді Івана Сбітнєва

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"