Які «сюрпризи» приготував селянам та аграріям новий уряд?


У профільних комітетах парламенту активно обговорюють бюджет на 2020 рік. Не за горами – перше читання! Уряд Олексія Гончарука охарактеризував поданий ним документ як бюджет зміни акцентів, заявивши про збільшення державної підтримки для малого, середнього бізнесу та фермерів. Однак бізнесмени та аграрії іншої думки. Деякі з них відкрито говорять про популізм нового уряду, збільшення тиску на бізнес, згортання аграрних програм. Що насправді очікує вітчизняний агросектор та українське село у 2020 році? Хто бреше, а хто, як кажуть, зрить у корінь?

 Зміна акцентів

В одній із розмов про Державний бюджет України на наступний рік прем'єр-міністр Олексій Гончарук підкреслив, що 2020 рік стане роком зміни акцентів, зокрема зростання держпідтримки для малого і середнього бізнесу, фермерів.

«Ми змінили підхід до державної підтримки агросектору, замість дотування великих підприємств робимо акцент на підтримці малих фермерів. Зокрема плануємо компенсувати ставку за кредитами, щоб менші підприємства взяли активну участь і мали не гірші умови для покупки земельних ділянок, коли запрацює ринок землі», – підкреслив він.

Варто відзначити, що попри загальний скепсис певна послідовність між заявами уряду та його діями все ж прослідковується. Так, 17 липня 2019 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою обмежив суму фінансової підтримки одному суб'єкту господарювання або сільськогосподарському виробнику до 150 мільйонів гривень. А на початку вересня президент Володимир Зеленський доручив Рахунковій палаті повідомити про результати аудиту використання державних дотацій великими агрокорпораціями. Окрім аудиторського доручення глави держави, встановлення меж державної підтримки та заяв уряду про надання малим фермерам частини компенсації відсоткової ставки за кредитами при купівлі землі, більше – ніяких перспектив для малого й середнього вітчизняного агросектору. Відтак політику нинішнього уряду наші аграрії щодо них характеризують доволі негативно.

 Уряд згортає всі програми підтримки

«Я є учасником переговорної групи як віцепрезидент нашої Асоціації з часів уряду Гройсмана. Два роки тому ми вибили у нього так званий «фермерський мільярд», – говорить голова Чернігівської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників, власник фермерського господарства «Соната» Іван Якуб. – Так! Ці гроші не використовувалися повністю, але частина програм дійсно працювала. Сьогодні ситуація загрозлива для фермерів, оскільки по тих самих компенсаціях на купівлю нової техніки банки, які були заявлені у відповідній програмі, влітку були виключені зі списку».

Віцепрезидент Асоціації фермерів та приватних землевласників переконує, що через таке рішення уряду аграрії, котрі зважилися на купівлю техніки і взяли під це кредити в банках, фактично опинилися за бортом – компенсації від уряду їм не буде! До слова, згаданою програмою були передбачені солідні відсотки компенсації: товариствам з обмеженою відповідальністю – 25, а фермерам – взагалі 40%.

«Існувала хороша кредитна програма, яка дозволяла брати на 3 роки кредит в сумі до 9 мільйонів гривень під півтори ставки Нацбанку, – продовжує Іван Якуб. – Там фермер мав сплачувати всього один відсоток. Фермери повірили уряду і взяли кредити. Наступного року компенсацію не заклали в бюджет. Нас і тут обманули! Далі – людям давали компенсацію на утримання ВРХ – з цього приводу до бюджету теж нічого не заклали. Знаєте, як би ми не ставились до Гройсмана, але за останні два роки кількість фермерських господарств зросла на вісім тисяч. Люди повірили владі, почали легалізуватись, брати участь в урядових програмах, сьогодні ж все згортають».

До того ж, на думку фермерів, анонсована владою так звана земельна реформа призведе до краху дрібних і середніх агропідприємств, зникненням фермерства як явища. Виходить так, що ті, хто назвав себе «слугами народу» банально обвели довкола пальця свого господаря – народ.

«Вони навіть профільне міністерство ліквідували для того, щоб не було центру впливу думки аграріїв. Сьогодні ми їм не віримо!», – резюмує Іван Якуб.

 Агросектор – у вільне плавання, землю – з молотка!

Не в захваті від законопроекту «Про Державний бюджет України на 2020 рік» і представники тваринницької галузі. Всі попередні програми держпідтримки тваринництва, які були започатковані з 2018 року терміном на 5 років, не збережені. Асоціація тваринників України, що захищає інтереси близько 3500 тваринницьких господарств, вже висловила свою категоричну незгоду з цією позицією.

І найголовніше: у бюджеті на 2020 рік відсутні суми держпідтримки в обсязі 1% аграрного ВВП, які були законодавчо закріплені змінами до Бюджетного кодексу ще у 2016 році. Окрім кредитування на купівлю фермерами землі, а це – 4,4 мільярди гривень (для порівняння: у 2019 році фінансування програм АПК було на рівні 6,9 мільярдів гривень), у бюджеті України не закладено фінансування жодної з восьми діючих до того програм. Фактично це підтверджує згадані вище слова представника Асоціації фермерів Івана Якуба – ліберальний уряд Гончарука відправив український агросектор у вільне плавання, паралельно проштовхуючи тотальне обезземелення всіх, окрім транснаціонального капіталу. Той володіє достатніми ресурсами задля купівлі українських чорноземів.

До речі, щодо впровадження ринку землі думка переважної більшості українців – не продавати! Так, згідно з даними соціологічної групи «Рейтинг», 74% опитаних українців вважають, що рішення про продаж сільськогосподарської землі в Україні має прийматись на всеукраїнському референдумі. Згідно з опитуванням, 81% респондентів також виступають проти продажу с/г землі іноземцям. А проти відкриття ринку землі взагалі – 73% українців – саме стільки, скільки проголосувало за нинішнього очільника держави.

 Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"