Як Ви зустріли Новий рік? Тверезо!

Відходять у вічність останні хвилини року тринадцятого. Це – неначе умовний сигнал. Тим, хто вдома. Вони піднімають свої келихи з різноманітним алкоголем. Для когось – перші під час свята. Але в будь-якому разі – перші в новому календарному році. Кажуть, як рік зустрінеш…
Однак, попри розповсюджений стереотип, далеко не всі в новорічну ніч «під градусом». Навіть серед тих, хто святкує, а не працює цієї ночі. Відзначення свята може бути незвичним для широких кіл, а саме – без вживання алкоголю.

 

Марина Єщенко«Чернігівщина» опитала декого з жителів обласного центру, котрі ніколине вживають алкоголю. Запитали, як і з якими напоями вони зустріли новий календарний рік і, зокрема: як же вони зазвичай відзначають свята?

– Відзначала Новий рік вдома, в сімейному колі. Серед напоїв святкового столу – узвар, соки. Святкуємо, звісно ж, весело. Згадували кращі моменти року, що минув та планували майбутнє. Поздоровляли близьких людей, – сказала Марина Єщенко, психолог.

Ігор Коваленко– Щоб побачити і зрозуміти все убозтво і безглуздість п'яних свят, слід хоч раз побути на них тверезим. Прозріння приходить відразу. Щоправда, разом з почуттям глибокого сорому і відрази. Новий рік зустрів удома, в колі сім’ї і друзів, за столом з величезною кількістю страв. Чимало було і напоїв: узвар, чай чорний і трав'яний, пуер, кава, кваси Болотова – банановий і каштановий, – поділився меню Ігор Коваленко, керівник дирекції банку. – Усі свята ми відзначаємо без алкогольної отрути. Завжди весело , з іграми, конкурсами, жартами. Ніхто ніколи не ображає один одного. Немає ані сварок, ні скандалів чи інших брудних подій п'яних зібрань. Бесіди на високому інтелектуальному рівні насичені новими знаннями, досвідом, корисною інформацією. І фінал завжди позитивний – радість, любов і гарний здоровий настрій.

Геннадій Сірий– Традиційно: вдома, з сім’єю. Пили чай і фруктові напої. Відзначаємо свята із застіллям, святковим феєрверком, жартам, гарним настроєм, – коротко відповів Геннадій Сірий, координатор руху «Твереза Україна» в Чернігівській області.

 

Павло Золотар– Вдома: я, дружина і діти. Пили чай. Моя сім’я намагається створити атмосферу свята й радості щодня. Нам достатньо обирати цілі дня й досягати їх. Якщо ввечері є час, він минає в бесіді чи спільній корисній справі, – розповів підприємець Павло Золотар. – Зберегти час дозволяє відмова від деградаційних потреб, як алкоголь, паління, шкідлива й складна в приготуванні їжа, споживання безглуздої та шкідливої інформації – голлівудського сміття, телебачення, відеоігор тощо. Коли є привід відсвяткувати якусь дійсно важливу подію, запрошуємо родичів або друзів. Стіл не прогинається від різноманітності страв, зате є час для спілкування. Значно важливіше обжерливості зустріч з тими, за ким встигаєш скучити в повсякденності, бесіда з тверезими і цікавими людьми. За 3-4 години такої зустрічі встигаєш дізнатися багато нового й цікавого. У спілкуванні виходимо на світоглядні теми. Коли в оточенні добрі й близькі люди, немає потреби в застосуванні «спеціальних засобів» для зняття душевної напруженості. Також завжди приємно вибратися на природу і, не плюндруючи її, відпочити від міської суєти.

Петро СеденьЗвісно ж, в цьому специфічному опитуванні не можна було не звернутися до представника медичної галузі, так би мовити, відповідного профілю. Це Петро Седень, головний лікар Чернігівського обласного наркологічного диспансеру. Саме перед новорічними святами чергового разу в пресі з’явилося інтерв’ю з ним, в якому він дає поради на тему вживання алкоголю. Однак, як він запевняє, його сім’я цього не робила!

– Новий рік зустрічав у колі сім’ї. Були вдома. Але ми майже не зустрічали, – відповів Петро Михайлович. – Тому що син у мене – віруюча людина, а в цей час триває піст. Тож він жодні застілля не визнає. Дружина – теж так. Тож ми практично й не зустрічали. Навіть шампанське не відкривали. Хоч вірте, хоч ні. 
 

Сергій СТУК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"