Як розвиватися Лосинівській ОТГ


 

Паломницькі маршрути, вирощування гарбузів та сусідська підтримка – як Лосинівській ОТГ розвиватися в умовах екологічної кризи?

 

Посухи, спека, нестача води – ці наслідки зміни клімату помітні вже зараз і стануть ще сильнішими завтра. Щоб краще зрозуміти, чого чекати українцям та як готуватися до нових кліматичних умов, науковці та експерти Інституту економіки і прогнозування НАНУ та Української мережі сільського розвитку дослідили шість об’єднаних територіальних громад (ОТГ) та визначили найвразливіші сфери їхнього життя. На основі цього аналізу вони розробили рекомендації, як цим громадам посилити свої слабкі сторони, вдало використати сильні та розвиватися стало у світі, екологічний стан якого постійно погіршується. 

Одна з досліджених громад – Лосинівська ОТГ у Ніжинському районі на Чернігівщині. Вона знаходиться у досить сприятливих природних умовах на межі лісостепу і полісся. Тут родючі чорноземи, різноманітна флора і фауна, гарні сільськогосподарські угіддя та м’який клімат із достатньою кількістю опадів. Частина громади навіть має статус Смарагдової мережі – території особливого природоохоронного інтересу. Тут мешкає 21 вид унікальних тварин і птахів, тож важливо розвивати цю місцевість без шкоди для цих істот. 

 

Тепліше середнього

 

Зміна клімату в Лосинівській ОТГ проявляється сильніше, ніж в середньому по Україні. Середня річна температура у Чернігівській області за різними моделями зросла на 1,4