Як оформити право власності на дачний (садовий) будинок ?

На сьогоднішній день в людей не рідко постає питання: як зареєструвати право власності на садовий, дачний будинок, який раніше будувався на отриманих земельних ділянках садового (дачного) кооперативу без всіляких на те дозволів, а також без оформлення відповідного пакету документів?

Оскільки право на такі об’єкти нерухомості офіційно не оформлено та не зареєстровано в реєстрі, в подальшому виникають проблеми при продажу, спадкуванні.

Зазначена категорія об’єктів нерухомості прирівнюється законодавством до самочинно збудованих будівель, тому державою надано можливість власникам таких будинків оформити право власності на них, шляхом державної реєстрації в спрощеному порядку.   

Сьогодні дана процедура регулюється Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004     № 1952-IV (зі змінами та доповненнями) (далі – Закон) та Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 №1127 (зі змінами та доповненнями) (далі – Порядок).

Якщо фізична особа являється членом садового чи дачного кооперативу, і в неї, в складі даного кооперативу, знаходиться будинок, але право власності на даний об’єкт нерухомості ще не зареєстровано, особа може звернутися до державного реєстратора з відповідним пакетом документів.

Так, для державної реєстрації права власності на садові, дачні будинки, які закінчені будівництвом до 05 серпня 1992 року необхідно подавати:

1) технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна (з 2013 року виготовлення технічних паспортів здійснюють не лише комунальні бюро технічної інвентаризації, а й приватні БТІ, а також сертифіковані державою техніки)

2) документ, що підтверджує присвоєння будинку адреси.

Даний документ не пред’являється у разі, якщо право власності на будинок вже зареєстровано у Державному реєстрі прав. У даному випадку, особа вказує у поданій заяві про відомості щодо кадастрового номеру земельної ділянки, на якій знаходиться об’єкт нерухомості.

Якщо дачні, садові будинки були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року та знаходяться на території відповідної сільської, селищної чи міської ради, які відповідно до законодавства здійснювали ведення погосподарського обліку, то на такі об’єкти можна зареєструвати право власності за умови, що вони не були зареєстровані раніше. Для цього потрібно подати такі документи:

1) виписку із погосподарської книги, що видається виконавчим органом сільської ради (при його відсутності – сільським головою), селищної, міської ради або архівною установою;

2) документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом, крім випадку, коли таке речове право зареєстровано в Державному реєстрі прав. Даним документом може бути рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.

На сьогоднішній день в Україні діє принцип децентралізації в сфері реєстрації, що містить у собі можливість звернутися з відповідним пакетом документів до будь-якого державного реєстратора чи нотаріуса в межах області.

За державну реєстрацію права власності справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо реєстрація права власності проводиться у строк до п’яти робочих днів. На сьогодні прожитковий мінімум складає 1762 грн., таким чином розмір адміністративного збору за таку реєстрацію складатиме 180 грн. 

Заступник начальника Управління державної реєстрації – начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області В.В. Черниш

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"