Як діяти, якщо зупинив даішник?

Пост ДАІ. Дайте документи!Здавалося б, запитання, винесене в заголовок, риторичне: віддайте документи й очікуйте, чого ще від Вас забажають. Іншими словами, розслабтеся й отримуйте «задоволення»… 

Однак навряд чи інспектор ДАІ буде «сіяти розумне, добре, вічне». Мотивом зупинки, скоріш за все, було бажання інспектора полегшити Ваші кишені (зі складанням протоколу чи… без такої дії).

 

Саме через це чимало українців заходилися ретельно вивчати не лише Правила дорожнього руху (ПДР) України, а й ті правила, за якими має працювати ДАІ. Серед них закони «Про міліцію» і «Про дорожній рух» та Інструкція з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби ДАІ МВС (також відома як Наказ МВС №111) тощо.

Чимало цікавого є саме в останньому названому документі. Наприклад, один пункт зобов’язує інспектора «стійко переносити труднощі» (цитата!) і бути ввічливим, а інший – забороняє розмови з питань, які не стосуються служби.

 

Готуйтеся юридично

Чи не більшість водіїв під час зупинки готові «вистрибнути» з авто назустріч інспекторові з документами в руках і віддати їх даішнику. Такі результати показало спостереження автора цих рядків за постом ДАІ в селі Новоселівка поблизу обласного центру.

Варто пам’ятати, що інспектор – найнятий за сплачені нами податки працівник, що має виконувати посадову інструкцію та закони України. І якщо цей робітник щось зі своїх обов’язків забув чи проігнорував, можна ввічливо, але сміливо про те нагадати.

Підготуватися до процесуального поєдинку з інспектором можна за допомогою першоджерел – відкрити на сайті Верховної Ради відповідні закони й накази. Або ж можна придбати й вивчати свіжу брошуру-порадник – один з тих, що як гриби після дощу з’явилися на ринку після радикального підвищення штрафів за порушення ПДР.

 

Зупинив даішник - сидіть в автоЗалишайтеся в авто

Пункт 27.4 інструкції для ДПС ДАІ наводить випадки, в яких даішник може запросити водія вийти: для усунення несправності авто, в разі підозри на сп’яніння або в злочині, для допомоги іншим учасникам руху чи оформлення документів.

Інакше інспектор сам має підійти й багато чого без нагадувань доповісти: свою посаду, звання, прізвище та суть звернення. А Ви можете ці дані занотувати – зайвим не буде.

 

Не віддавайте документи

Звісно ж, Ви отримаєте вимогу пред’явити документи. Не плутайте її з поняттям «передати». Ви ж не бажаєте ставати заручником чесності даішника?

«Вже нема поняття «передати», є тільки пред’явити», – підтвердила юрист управління ДАІ УМВС в області Валентина Сіндєєва.

 

Дізнайтеся, чому

Чому Вас зупинили? Якщо причина не прозвучала – вимагайте цього. Коли названа – співставте її з вичерпним переліком підстав для зупинки (пункти 7.3 та 13.1 згаданої інструкції).

Звідти, до речі, зник один цікавий суто суб’єктивний пункт. З ним доходило до абсурду. Зупиняюся на перехресті в селі Слабин Чернігівського району, бо машина ДАІ створила затор. Підійшов інспектор, побажав бачити документи. Будь-ласка. Але яка причина? Не повірите, панове! «Характер руху транспорту викликав підозру в спроможності водія керувати ним». Сміялися з даішника навіть пасажири. Руху він не бачив. Та не знав, бідолаха, на яку іншу законну (!) підставу зупинки посилатися. Бо такої не було.

Втім, залишається така «універсальна» підстава зупинки, як «проведення цільових заходів». Як пояснила Олена Царюк, заступник начальника відділу кадрової та профілактичної роботи УДАІ УМВС в області, таких «операцій» одночасно може бути чимало. А деякі дуже тривалі. Наприклад, оголосили навесні операцію «мотоцикліст», і ледь не до зими можуть зупиняти хоч кожного, хто їде на двох-трьох колесах.

 

Беріть з собою… свідка

Є чимало прикладів того, як претензії інспектора виявляються необґрунтованими, а докази порушення – недостатніми чи навіть відсутніми. Чимало типових ситуацій, в яких інспектор не може оформити свої претензії згідно з інструкцією.

Тисячі й тисячі таких випадків на відеозаписах, виконаних водіями, можна побачити завдяки мережі Інтернет. Втім, нерідко в тих записах бувають неправі обидві сторони. Та в будь-якому разі присутність скляного ока камери додасть інспекторові сумління у дотриманні законів та інструкцій.

«Обов’язково пишіть відео, – радить активіст громадської організації «Дорожний контроль» Віталій Косенко. – Нині чи не в кожного є якийсь пристрій запису відео. Користуйтесь тим, що є: чи то автомобільний відеореєстратор, чи цифровий фотоапарат, чи просто мобільник з камерою».

«Щойно увімкнув відеозапис, як слова інспектора змінилися до навпаки: з претензій на запитання «Чи потрібна Вам допомога», – коментує один зі своїх відеороликів наш земляк Роман Лихопол, водій-далекобійник.

Що б не сказав інспектор, така зйомка цілком законна. Це підтверджують і слова колишнього вже міністра внутрішніх справ Могильова, і офіційні листи міністерства. «Головне, щоб це не заважало інспекторові виконувати свої обов’язки», – уточнила Олена Царюк.

 

Вимагайте дотримання процедури

даішник ТимошевськийСуму, з якою Ви можете розпрощатися, сплачуючи штраф (або навіть безпосередньо під час зустрічі з даішником), Ви заробляли щонайменше кілька годин або ж упродовж робочого дня. Тож варто і Вам за свої кревні вимагати від ДАІ дотримання процедур. Наприклад, такої, як пред’явлення доказів.

Ще один випадок з практики автора цих рядків – зупинка «швидким» інспектором у селі Красилівка на Козелеччині. «107 км/ч двигаетесь по населённому пункту», – заявив Дмитро Тимошевський. Ось тільки доказів цього він не мав, бо їх і не могло бути.

До речі, аби оштрафувати за перевищення швидкості, потрібна відеофіксація цього порушення вимірюючим приладом. Протокол, складений за показаннями пристрою, що вказує лише цифри невідомо чиєї швидкості, можна оскаржити в суді. До того ж пристрій повинен мати пломби на корпусі й документ про повірку.

Порпання ДАІ в багажнику«Якщо інспектор просить відкрити багажник або впустити його в салон, вимагайте складання протоколу про огляд із залученням свідків, і лише потім допускайте інспектора до автомобіля», – радить адвокат Ярослав Примачок.

 

Пишіть!

Якщо дійшло до складання протоколу, в жодному разі не відмовляйтеся його підписувати. Така поведінка нічого доброго не дасть. Краще хоч якось висловити свою позицію, аніж промовчати.

Важливе значення має пояснення, яке ви напишете. В протоколі обов’язково зазначте, що не згодні й напишіть, чому саме. Наприклад, звичайнісінька ситуація – знак-невидимка: він є, але непомітний за гіллям дерева. Зазначайте свідків, які б могли підтвердити Ваші слова.

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"