Вшановували тих, хто в атомному пеклі побував

В Бобровицькому районі залишилися в живих біля 170 ліквідаторів чорнобильської катастрофи. Майже стільки їх передчасно пішли на той світ. І покійних, і живих вшановували біля пам’ятника на пагорбі Слави.

Не всі чорнобильці змогли прийти на цей урочисто-траурний мітинг. Один – Григорій Іванович Пославський  – навіть за нагородою не прибув особисто, медаль захисника Вітчизни одержала його дружина. Сам ліквідатор при  «допомозі» радіації втратив зір.

Такою ж медаллю держава нагородила й Андрія Павловича Ященка. З дня вибуху на атомній станції минуло 28 років, а він і досі не може забути те страхіття.

До призову в Чорнобиль працював водієм у колгоспі, а на руїнах третього реактора довелося брати в руки відбійного молотка.

-  Не знаю, що то за пекло на тому світі, а на цьому – я вже там побував, - пригадує ліквідатор. – Молотком «добував» графіт з бетонних розвалин. Трьох хвилин вистачало, щоб задихнутися в радіаційній куряві, ще й при 80-градусній жарі.  Потім півгодинний передих, і знову туди з молотком на три хвилини. І так за зміну – 4-5 разів.

Чорнобильська вахта сільського водія тривала 95 днів 1988 року. Скільки він одержав опромінення – не знає, ніхто правди не казав. Забруднений одяг забирали після кожної зміни. Наслідки перебування в радіаційному пеклі почав відчувати, коли повернувся в рідне село Нова Басань. Певні пільги від держави має, але втрачене здоров’я не повернеш. Та він ще в кращому становищі – живий, а з кожним роком все менше збирається чорнобильців біля пам’ятника 26 квітня.

Про це говорив на мітингу і голова ветеранської чорнобильської районної організації Петро Омеляшко. Також звернувся до органів влади з проханням, щоб не скорочували виплати хоча б на поховання ліквідаторів аварії на АЕС.

Більше ніякого зауваження, тим більше – рюмсання не почули від тих, хто своїм здоров’ям і життям захистив Європу від  радіаційного лиха. Ветерани Чорнобиля  раді й від того, що хоч не забувають вшановувати в цей трагічний весняний день. Сердечні слова почули від ведучої мітингу і керівників району, живи квіти до підніжжя пам’ятника – від представників трудових колективів міста. А настоятель Свято-Успенського храму Української Православної Церкви КП отець Тарас відправив панахиду по покійних чорнобильцях, і за живих помолився, разом з церковною півчою і всіма присутніми. 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"