Ворон ворону: як нардепи з Чернігівщини голосували за можливість відкупитись від корупції


 

Минулого тижня депутати Верховної Ради підтримали у першому читанні законопроект №11340, який стосується угод про визнання винуватості в корупційних злочинах. Кнопку «За» натиснув 231 обранець. Законопроект дозволяє підозрюваним та обвинуваченим в корупції за особливо тяжкі злочини відшкодувати збитки, заплатити великий штраф і уникнути ув’язнення. Показово, що двоє нардепів від Чернігівщини, яких судять за аналогічні злочини, голосували «За».

 

Ініціатором скандального законопроекту є Шмигаль Денис Анатолійович, тобто Кабмін.

Найбільшу кількість голосів дала фракція політичної партії «Слуга народу»: «За» – 180, «Проти» – 2. З 24 депутатів фракції політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» 9 голосувало «За», «Проти» – 0. З 19-ти депутатів групи «Довіра» 14 депутатів голосувало – «За». Ще 15 голосів дала група «Відновлення України», яка має 18 багнетів.

Символічно, що серед тих, хто голосував за цей законопроект у першому читанні, аж 9 депутатів, які самі є фігурантами корупційних справ.

Зокрема, Микола Задорожній, який «гроші брати в руки не буде», Сергій Кузьміних, якому все одно, в якій валюті отримувати гроші, «хоч тугриками», Людмила Марченко, яка викидала долари через паркан, «любитель крипти» Андрій Одарченко, Олександр Юрченко, який хотів «кусочок великого пирога», Андрій Клочко, який записав на родичів активів на 11 млн грн, Роберт Горват та Анатолій Гунько, яких викрили на земельних питаннях, а також Борис Приходько, якого підозрюють в розкраданні 2,069 мільярда гривень з ПАТ «Аграрний фонд».

 

Як голосували нардепи від Чернігівщини?

 

«Слуги» підтримали законопроект практично одноголосно. «За» голосували Олег Семінський, Валерій Зуб, Сергій Гривко, Павло Халімон. Не голосував тільки Максим Зуєв.

Валерій Дубіль, який є представником фракції «Батьківщина», був відсутній в залі. «За» голосували і двоє нардепів, які проходять обвинуваченими в корупційних злочинах – Борис Приходько (група «Довіра») та Анатолій Гунько («Відновлення України»).

У 2019 році нам розповідали про посадки. А потім були «п’ять питань від Президента», одне з яких стосувалось довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах. Нещодавно Президент обіцяв прирівняти корупцію до державної зради. Минуло не так багато часу – і депутати голосують за те, щоб дозволити корупціонерам легально і красиво відкуповуватись від в’язниці.

Якщо законопроект буде прийнято в нинішньому вигляді, тоді можна забути про справедливість стосовно олігархів, продажних міністрів і народних депутатів, підозрюваних у корупції. Адже те, що породив правоохоронний комітет Ради, фактично є інструкцією з легального відкупу корупціонерів. За їхнім текстом, тепер підозрюваний може укласти угоду про винуватість, далі суд (або суд та прокурор) вирішить, чи прийняти таку угоду, і в разі прийняття – підозрюваний просто сплачує штраф у розмірі від 204 тисяч до 204 мільйонів гривень, залежно від тяжкості злочину.

Зловмисник не втрачає посаду, не отримує строку ув'язнення, не вноситься до спеціального реєстру корупціонерів – ні, він може просто продовжувати перебувати на посаді (себто й далі отримувати хабарі та красти). Тобто корупціонерам достатньо буде просто закласти в бюджет наступної оборудки вказаний у законі штраф. І можливість протягнути до законодавства власну індульгенцію гріє їхні серця. За абсолютним збігом обставин, значна частина схоплених на корупції нардепів належать до провладної фракції, як і творці основних тез, закладених у текст нового закону.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"