Вони ангелами полинули в небеса, а на землі згадка про них омиватиметься сльозами

 

Минулої неділі сотні бобровичан і гостей міста вкотре стали навколінці, зустрічаючи двох загиблих Героїв на війні, нав’язаній Україні «братами» російського походження. Сергію й Олексію ще жити б та й жити, діток ростити – в обох по троє неповнолітніх, і на землі ніхто не зробить для них те, що повинні б зробити живі батьки. Але від клятої руки ворога молоді чоловіки Ангелами полинули в небо. Для Вітчизни, для Бобровицької громади, для рідних, друзів і просто знайомих – вони безсмертні Герої, згадка про яких постійно омиватиметься печальними сльозами.

 

Після відкриття траурного мітингу «Вічна пам'ять Героям» і виконання Гімну України, ведуча ознайомила присутніх на мітингу з короткими біографіями й таким же коротким життєвим шляхом загиблих воїнів.

Молодший сержант Сергій Михайлович Бережний народився 16 серпня 1984 року в місті Бобровиця на Чернігівщині. Після закінчення місцевої школи, працював водієм. В перші дні повномасштабного вторгнення ворогів на територію України пішов захищати рідну країну, був командиром відділення кулеметного взводу механізованого батальйону. Загинув 20 травня 2023 року під Красногорівкою Донецької області. В Бобровиці залишилася дружина Юлія Володимирівна Бережна, сини Богдан і Дмитро, доця Вікторія. Від непоправного горя постаріли батьки Михайло Іванович і Тамара Миколаївна.

Солдат Олексій Олександрович Белявський народився в Бобровиці 5 червня 1987 року. Закінчив місцеву школу і Ніжинський агротехнічний інститут, полюбляв автомобілі, перед війною працював далекобійником. З перших днів повномасштабного вторгнення російських військ став на захист Вітчизни в складі кулеметного взводу механізованого батальйону. Загинув 20 травня 2023 року під Красногорівкою – в один день і в одному місці з Сергієм Бережним, який був одружений із сестрою Олександра Тетяною Михайлівною. На її руках залишилося троє осиротілих діток: Марія, Кирило і Максим. Мати загиблого воїна Олексія – Неля Білявська – давно залишилася без чоловіка (помер передчасно), і на похоронах сина її не було: німецькі лікарі не пустили її додому після тяжкої операції. Тож над труною оплакували Героя близькі родичі, в тому числі подружжя Бережних – Михайло й Тамара: того дня вони хоронили сина Сергія і зятя Олексія Белявського.

Заповнена небайдужими до чужого горя людьми центральна площа схилила голови в глибокій скорботі, щоб поділити горе з родинами загиблих Героїв. «Ми не в змозі змінити обставини. Лише просимо Бога дати сил рідним і близьким перенести біль втрат. А душі покійних прийняти в Царство небесне. Вічний спокій їм…», – звернулася ведуча мітингу до земляків.

Виконувач обов’язків міського голови Геннадій Іванюк від імені влади міста й об’єднаної громади в скорботі подякував рідним за те, що виростили таких чесних, мужніх Героїв, найкращих українців – цвіт нації. Пообіцяв від органів місцевого самоврядування і закликав земляків, що пам'ять про справжніх синів України назавжди залишиться в наших серцях і діях на благо осиротілих рідних.

Про високу ціну, яку загиблі воїни заплатили за вірність військовій присязі при захисті українського народу від окупантів, говорив на мітингу начальник першого відділу Ніжинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Андрій В’ялий. Він наголосив, що немає в природі таких слів, які змогли б загасити в серцях рідних біль скорботної втрати, але все ж існують щирі слова, якими можна поклястися офіцерською честю перед рідними загиблих, що свято збережемо доземне шанування вічної пам’яті Героїв за їхні подвиги, здійснені найдорожчою людською жертвою. «Наше покоління ніколи не забуде цих гірких смертей, і наступникам передамо всю правду про учасників героїчної оборони Вітчизни», – поклявся майор.

Хвилиною мовчання пом’янули всіх загиблих на кровавій війні. Після чого присутні на мітингу живими квітами обклали закриті труни загиблих героїв.

Відспівав убієнних Благочинний Бобровицького округу, настоятель Свято-Успенського храму протоієрей Тарас Явдощак, взяли участь у похоронній церемонії інші служителі Православної церкви України.

Похоронили воїнів на одному з місцевих кладовищ, де похоронені вже троє інших воїнів.

Від імені Президента України Володимира Зеленського представники військової частини, в якій воювали Сергій Бережний і Олексій Бєлявський, передали їхнім дружинам Державні прапори, якими були покриті труни з тілами воїнів. Похоронили Героїв під Гімн України і військовий салют.

 

Григорій ВОЙТОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"