Воєнні злочини Росії на Бобровиччині


 

Радіо Свобода отримало свідчення про випадки масових страт цивільних у двох сусідніх селах Бобровиччини під час російської окупації.

 

У перший день, коли російські війська захопили село Старий Биків, вони розстріляли шістьох цивільних чоловіків, яких просто схопили на вулиці. Протягом 9-ти днів російські окупанти не дозволяли рідним поховати тіла вбитих. Радіо Свобода отримало фотографії цих шістьох страчених чоловіків, на яких чітко видно ознаки насильницької смерті. А у підвалі котельні сусіднього села Новий Биків, російські військові влаштували справжню катівню, де загалом утримували щонайменше 40 людей. Радіо Свобода відшукало одного із полонених, який став свідком того, як російський військовий-наглядач виводив по одному бранців і розстрілював поблизу на сільському кладовищі. Радіо Свобода вдалося встановити особи трьох убитих мирних людей та знайти фото місця страти. Завдяки джерелам у Збройних силах України вдалося встановити російські підрозділи, які останніми виходили із сіл, коли власне і відбулися убивства. Це історія масових розстрілів – вустами свідків, родичів загиблих та жителів сіл Новий та Старий Биків на Чернігівщині, які пережили понад місяць російської окупації.

На Чернігівщині відкрито понад 600 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів росіян. Про це інформує поліція області. Правоохоронці щодня фіксують обставини та наслідки збройної агресії російських окупантів на території Чернігова та області. Так, станом на 21 квітня більше 600 кримінальних проваджень за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України відкрито працівниками поліції області.
У той же час станом на 17 квітня прокуратура розслідує 885 воєнних злочинів Росії на території Чернігівської області. Найбільша кількість злочинів – 580 – розслідується за тією ж статтею 438 Кримінального кодексу України. Сюди входять обстріли житлових будинків, поранені та вбиті цивільні особи. 290 злочинів – за статтею 110 Кримінального кодексу України. Це посягання на територіальну цілісність та недоторканість України.

Розслідування Радіо Свобода (Відео)

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"