Влада і громада: хто кого?

Першотравень у Прилуках святкують майже тиждень. Шість днів – з 1 по 6 число – у місті вихідні за розпорядженням міського голови. А отже, люди мають чудову нагоду насправді відпочити, прогулятися весняними вулицями, помилуватися травневою зеленню та квітом. Щоправда, від такої прогулянки святковий настрій швидко випарується: бо більшість прилуцьких вулиць 1 травня були практично всипані дебелими кучугурами торішнього листя та різнобарвного непотребу, від якого прилучани поспішили здихатися перед Великоднем.

Якщо хтось не знав, що цими днями у Прилуках якраз закінчується місячник з прибирання та санітарної очистки міста (який розпочався 8 квітня), то зроду б не здогадався про це: адже за будь-якою логікою, такі заходи спрямовані на те, аби зробити місто чистішим. У Прилуках же все навпаки. Ніби й прибирають, ніби й стараються, а місто тоне в бруді!

Ще на початку періоду весняного прибирання заступник міського голови Володимир Назім оголосив жителям приватного сектору, що ті зобов’язані у ході місячника прибрати прилеглі до їхніх дворів території – до проїжджої частини. Чи то городяни зрозуміли ті слова буквально, чи причина в чомусь іншому, - та люди старанно повигрібали траву й листя від своїх господ до самісінької дороги, а потім поскладали їх в купи якраз на узбіччях. Так воно там і лежить вже майже місяць. І забирати його комунальники не поспішають: «Будемо виявляти порушників, складати протоколи та притягувати їх до адміністративної відповідальності», - каже заступник мера. У жителів міста – своя позиція: ми ж, мовляв, платимо за вивіз відходів КП «Послуга», то нехай і вивозять!

І поки влада та громада вимірюються, кому прибирати – сміття лежить, а час збігає. За місяць виросла трава, зазеленіли й зацвіли дерева. Лише купи торішнього мотлоху не змінилися: вони вже пів-весни обрамляють прилуцькі дороги з обох сторін, мулячи очі та заважаючи руху транспорту. Особливо на околицях, де відстань між такими міні-смітниками часто становить усього кілька метрів. В такому несвятковому антуражі зустріли Прилуки Першотравень. Наближається ще одне свято – День Перемоги. Та чи йтимуть ветерани, котрі живуть у віддалених мікрорайонах міста, до Вічного вогню ошатними вулицями – сказати важко. Бо поки влада привчає людей до чистоти та порядку, Прилуки перетворюються на місто-смітник.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"