Вишиває і співає, справно хазяйнує й дружину цінує…

Гадаєте, це вигаданий персонаж з української народної казки? Помиляєтеся! Це чиста правда про звичайного мешканця села Марківці, що на Бобровиччині. Олександру Данильченку шістдесят чотири роки. Він працюючий пенсіонер, який устигає вправно поратися по господарству, писати гуморески, співати у місцевому хорі й… вишивати дружині сорочку.

Оселя нашого героя нагадує справжнісінький мистецький музей. Тут і святі образи, і державна символіка, козаки й козачки, застілля кумів, славні молодиці в національному вбранні… Все це зроблено руками Олександра Андрійовича. Здається, що вишивання – основна справа його життя. Аж ні… Навпаки. Зайнявся цим ремеслом пан Олександр не так давно. Проте робить це так, що будь-яку молодицю-рукодільницю з легкістю переплюне.

Дружина сміялася, коли я попросив навчити мене вишивати

Цікава передісторія спонукала нашого героя до нехарактерного для чоловіка заняття. Пенсіонер працює на залізниці у Києві і часто купує на базарі неподалік від роботи набори для вишивання бісером.

«Одного разу продавець несподівано запитав мене: ви вишиваєте? Я посміхнувся у відповідь і блискавично відповів: ні. Та по дорозі додому замислився, а чому б не спробувати? Стільки років купую дружині необхідні матеріали, а сам і уявлення не маю, як воно робиться. Переступивши поріг будинку, попросив дружину навчити й мене такому рукоділлю. Моє прохання викликало у Ніни сміх. З іронією в голосі вона сказала, мовляв, дивись, як я це роблю і пробуй. З того моменту – це моє улюблене заняття».

До речі, Ніна Евальтівна – білоруска, але українські звичаї, традиції, пісні і, звісно ж, вишивку любить і шанує. До місцевого вокального колективу вони з чоловіком також ходять разом. І хоча Олександр Андрійович єдиний представник сильної статі у «Марківчанці» – це його зовсім не бентежить.

«З піснею по життю легше крокувати, – усміхається мій співбесідник. – Люблю співати, особливо жартівливі пісні. Вони підіймають настрій. Тим паче, що я сам їх пишу».

Пенсіонер заносить до кімнати два товстих списаних зошити. У них, здається, є все: куми, свати, сусіди — наче й знайомі типажі, та автор виставив їх на оглядини свіжо, з усмішкою, влучно й дотепно. Раптом переводжу погляд на спеціальну дерев’яну підставочку, змайстровану чоловіком спеціально для бісеру, і бачу там якісь написи ручкою. З цікавістю підходжу ближче…

«Це я під час вишивання про дружину гуморески пишу…(сміється). Та вони, хоч і жартівливі, але доброзичливі. Я свою другу половинку дуже ціную. Вона в мене найкраща!».

Чоловік орудує голкою навіть в обідню перерву

Вишивка – одне із улюблених занять жінок та дівчат. Та коли нею займаються представники сильної статі – це завжди цікаво, неповторно, захоплююче і, ясна річ, викликає здивування. Тож, коли Олександр Андрійович по приїзду на роботу дістає із сумки полотно й бісер, жіночки мимоволі починають перешіптуватися.

«Ну, зараз у мене стаж у вишиванні чималий, – жартує мій співбесідник, – аж два з половиною роки. Вже й колеги звикли до мого заняття у вільну хвилину, а спочатку це викликало у них певні емоції. Дехто дивувався, хтось глузував, мовляв, усі за ложки і лоточки, а він за бісер… А тепер за порадами ходять».

Якось чоловік вишив картину, на якій українка зустрічає солдата з війни. Ще й слова до неї душевні. Та дружина Ніна попросила не привозити її додому, аби не накликати біду.

«А в цей час наш начальник з АТО повертався, то ми йому цю картину і подарували. Він дуже розчулився, а потім і каже: займайтесь, Андрійовичу, і далі цією справою, у вас добре виходить. Головне – не на шкоду виробництву… Ось так я отримав схвалення від керівника».

Усім дітям і онукам по іконі й сорочці

Вдома майстер також не пропустить і дня, щоб не взяти до рук голку. Коли робота перероблена, чоловік зручно вмощується на дивані перед телевізором і мережить візерунками нову сорочку чи картину. У тандемі з дружиною українське вбрання вишили трьом дітям та їхнім другим половинкам і п’ятьом онукам. Ікони на весілля також вишивали власними руками для кожної подружньої пари окремо.

«У моєї любої дружини в грудні день народження. Зараз я вишиваю їй сорочку. Один рукав уже закінчив, взявся за другий. Думаю, їй цей подарунок буде до душі».

Митець володіє високоестетичним чуттям кольору, композиції та віртуозністю технічного виконання. У його творчому доробку більшість картин носить патріотичний характер. Коли Олександр Андрійович зрозумів, що його нове хобі подобається людям, одразу вишив український герб і прапор. Символіку спочатку забрали у відроджену Марківецьку козачу сотню, потім на прохання працівників дошкільного закладу передали туди.

«Мабуть, вони й лишилися у садочку. Але в мене є наш місцевий герб. Він займає особливе місце у кімнаті. Для мене взагалі кожна картина дорога по-своєму. Я туди вкладаю душу. Та мені мої роботи теж віддячують. Як закінчу чергову вишивку – сплю, як немовля».

З Олександром Данильченком легко і приємно спілкуватися. Його сильні чоловічі руки майстерно і тонко виконують, здавалося б, на перший погляд жіночу роботу. Та різниця у тому, що для нього вишивка – це не робота, а задоволення. Аби лиш Бог дав сил і здоров’я ще колись одягнути у свою вишиванку малих правнучат.

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"