Виробництво – це друга лінія фронту

А ще - міцний фундамент економічної стабільності і оборонної могутності держави



Такими словами перед початком маршруту виїзного засідання колегії розпочав спілкування з її учасниками начальник обласного управління Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко. Він, зокрема, наголосив, що хоч війна в Україні і триває, але лісогосподарські підприємства обласного управління лісового та мисливського господарства вже адаптувалися до умов воєнного часу і виконують всі покладені на них функції.


Війна вносить суттєві корективи в роботу лісової галузі, бо виникли величезні потреби в деревині для оборонного сектору. Отож порядок денний виїзного засідання колегії – про значне підвищення рівня виробництва, в тому числі і вирощування сіянців із закритою кореневою системою, – має велике значення для лісової галузі області.
Маршрут виїзної колегії розпочали з Вертіївського лісництва. Оглянули територію, вежу телевізійної системи для спостереження за лісовими масивами, ознайомилися з умовами вирощування садивного матеріалу в контрольованому середовищі, а також з роботою навантажувального пункту цього лісництва.
Особливо зацікавила робота дровокола RCA-400 JOY. Директор ДП «Ніжинський лісгосп», заслужений працівник лісового господарства України Андрій Данько і лісничий Олександр Воблий розповіли, що цей агрегат зараз незамінний. Працює майже цілодобово, хоч обслуговують його лише двоє працівників. А споживачів надзвичайно багато. Практично всі 57 територіальних громад Чернігівщини вже зробили заявки на дрова. У зв’язку з дорожнечею газу замовляють і соціальні заклади: школи, лікарні, культосвітні установи. Приїжджають по дрова не тільки з області, а навіть із Києва. Тож заздалегідь, до початку опалювального періоду, необхідно конкретно визначити, скільки знадобиться дров, щоб перезимувати.
Потім маршрут учасників колегії проліг до Берестовецького лісництва ДП «Ніжинське лісове господарство». Там оглянули садибу, декоративний розсадник, тепличне господарство, де вирощують сіянці із закритою кореневою системою дуба звичайного, хвойних порід у контрольованому середовищі.
Лісничий Микола Постернак і майстер лісового розсадника та тепличного комплексу Алла Постернак розповіли, що торік побудували теплицю для вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Основні породи – сосна звичайна та дуб звичайний. Цього року тут закладено 385 касет жолудя дуба звичайного. Таким чином зараз тут понад п’ятнадцять тисяч сіянців. Враховуючи потреби лісгоспу в таких сіянцях, цього року закладено ще одну теплицю, але вона в процесі будівництва.
Учасники виїзного засідання колегії побували і в декоративному розсаднику, закладеному ще в 2008 році. Тут вирощується близько тридцяти видів та форм хвойних і листяних порід. До речі, ДП «Ніжинське лісове господарство» реалізує якісний і недорогий декоративний садивний матеріал.
У Борзнянському лісництві учасники виїзної колегії відвідали урочище Високопрачівська дача, де у квадраті 60 виділу 12 площею три гектари оглянули плантації новорічних ялинок. А в четвертому виділі шістдесятого кварталу головний лісничий Юрій Головченко та лісничий Юрій Перепечай поділилися досвідом прочищення посадок 2007 року.
На завершення поїздки в урочищі Базарщина з цікавістю оглянули лісовий розсадник площею 0,8 гектара. Тут, до речі, вирощують гібридну тополю, яка вже через 26 років набуває віку стиглості.
Пізніше перейшли до рекреаційного пункту, де й відбулося засідання колегії та підведення підсумків огляду об’єктів маршруту.
З доповіддю виступив головний спеціаліст відділу лісового господарства обласного управління Володимир Перев’язко. Він, зокрема, відзначив, що теплиці, розсадники та короби – це колиска майбутнього лісу. Але найякісніший матеріал – той, що вирощений у лісовому насіннево-селекційному центрі із закритою кореневою системою. Та через війну його відкриття в Горбачівському лісництві ДП «Чернігівське лісове господарство» переноситься на наступний рік. Піонерами із вирощування дуба звичайного і сосни звичайної слід вважати ДП «Ніжинське лісове господарство», у чому переконалися, побувавши в Берестовецькому лісництві.
На засіданні з доповіддю «Про стан використання земель лісогосподарського призначення на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ» також виступив заступник начальника, головний лісничий управління Вадим Фесюн. Він наголосив, що до кінця року лісгоспам обласного управління треба обов’язково закінчити оформлення документації на речові права на 1291 гектар землі. А землі, які належали сільгосппідприємствам і на яких вже десятки років ростуть якісні самосійні ліси, – це тисячі гектарів, але треба спільно з громадами передати їх до Держлісфонду. Таким чином значно підвищиться рівень лісистості Сіверського краю, успішно реалізовуватиметься програма Президента «Зелена країна».
Про стан охорони праці на підприємствах доповів заступник начальника управління Олександр Жук. За півроку, що минув, трапився один-єдиний трагічний випадок: травмувався майстер лісу Бондарівського лісництва Чернігівського лісгоспу, котрий на лісовій дорозі на службовому мотоциклі не справився з керуванням.
Підсумки засідання виїзної колегії підвів начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко:
– Сьогодні ми з вами переконалися, що далеко за досвідом їхати не варто, можемо вчитися один в одного, як працювати на якісний результат навіть в умовах воєнного стану. Я задоволений роботою Ніжинського лісгоспу, який очолює заслужений працівник лісового господарства України Андрій Данько. Після того, як відбулося об’єднання лісгоспів, стало очевидно, що спільними зусиллями можна домогтися значно кращих результатів для зміцнення економіки області, лісової галузі, ще ефективнішої допомоги Збройним силам України, щоб наблизити таку перемогу над ворогом і нарешті приступити до відродження зраненої війною вільної європейської держави.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"