«Вікопомна» обласна сесія онлайн:

Блауш вийшов на зв'язок із Вашингтона, а Шпак залетів у раду


 

Першого лютого відбулась 17-та сесія Чернігівської обласної ради, яка, здається, вже вдруге проходила в режимі відеоконференції. На порядку денному – всього три питання, тож деякі депутати охрестили в кулуарах цю сесію як «вікопомну». Цікаво, що ні розпорядження, ні анонсів на сайті ради про її проведення не було. «Чернігівщина» дізналась про неї з власних джерел.

 

Пленарне засідання 17-тої сесії пройшло у режимі онлайн-відеоконференції. Головувала на ній традиційно керівниця обласної ради Олена Дмитренко. Олена Борисівна проводила сесію не в сесійній залі, як зазвичай, а в залі для засідань.

Перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш брала участь в сесії з власного кабінету, а заступник голови обласної ради Дмитро Блауш вийшов на зв'язок із Вашингтона, куди він поїхав на запрошення американців для участі в «молитовному сніданку». До роботи долучився і начальник обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус – теж із кабінету в Чернігівській ОДА.

Дмитро Блауш з одним із конгресменів

 

А от голова Семенівської громади Сергій Деденко не пошкодував дорогоцінного часу, приїхавши розбитими дорогами з далекої Семенівки, щоб переконати депутатів у необхідності погодження безоплатної передачі об'єкта нерухомості із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області у комунальну власність Семенівської міської ради. Це питання було внесено на розгляд сесії за клопотанням Семенівської громади, адже, як відомо, приміщення місцевої ради зруйноване в результаті прильоту російського «Шахеда». Зрештою, депутатський корпус погодив передачу приміщення комунального підприємства «Ліки України» на баланс Семенівської міської ради.

Приміщення КП «Ліки України» передали Семенівській громаді для потреб місцевої ради

 

Ще одне питання не мало практичного характеру – депутатський корпус проголосував за звернення Чернігівської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України щодо недопущення припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти.

«Останнім часом до обласної ради почали масово надходити листи і звернення від освітян Чернігівщини, колективів Ніжинського агротехнічного інституту та Ніжинського фахового коледжу, які стурбовані намірами Міністерства освіти і науки України реорганізувати або припинити діяльність територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти з одно-дворічним перехідним періодом», – пояснила суть звернення голова облради Олена Дмитренко.

А ось голосування за третє питання порядку денного дещо змінює політичну конфігурацію в раді і, можливо, вплине на хід наступних виборів, адже лави депутатів від «Європейської Солідарності» поповнив цілий очільник обласного осередку. Завдячує він такими змінами своєму колезі-втікачу Олександру Козику. На початку повномасштабного вторгнення депутат від «Європейської Солідарності» прилучанин Козик виїхав з України за кордон і до цього часу не повернувся. Відтак, через неможливість брати участь в роботі обласної ради Козик самостійно клопотав про позбавлення його мандату. Депутатська більшість це прохання задовольнила.

Тепер замість Козика в обласну раду залітає Олег Шпак. Побажаємо Шпаку гарного злету, хоча, судячи з того, як у Коропі його колеги зривають процес передачі релігійній громаді Православної Церкви України Святофеодосіївського храму, наступний політичний сезон буде для «порошенківців» ой яким нелегким!

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"