Відбулися зміни до законів, які регламентують використання земельних ресурсів 

Тепер меліоровані землі можна орендувати мінімум на десять років, виконуючи при цьому ряд вимог, земля, яка не передана у спадок, стане власністю територіальних громад. А ще невдовзі запрацюють земельні онлайн-торги. Ці та інші зміни прокоментував начальник головного управління Держгеокадастру в області  Олександр Колотілін.

Останні зміни до законодавства України свідчать: земельний ресурс треба використовувати більш раціонально. Зокрема, новоприйнята постанова Кабміну надає Держгеокадастру повноваження щодо здійснення контролю за дотриманням норм законодавства з питань охорони й використання земель. І хоча працівники територіальних управлінь поки що не зможуть приступити до нових обов’язків – не затверджені ще зміни до відповідних положень, — нові закони вже коментують.

Олександр Колотілін, начальник головного управління Держгеокадастру в області: «Закон №1532, відповідно до якого при передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва й фермерства земельних ділянок меліорованих земель строк оренди не може бути менше, ніж 10 років».

Крім того, закон включає зобов’язання орендаря вкладати гроші в землю – не буквально. Мова йде про якісну меліорацію, техніку. В цілому – підтримувати якість земельної ділянки в належному стані.

З першого жовтня набудуть чинності зміни до порядку узгодження проектів землеустрою.

Олександр Колотілін, начальник головного управління Держгеокадастру в області: «З 1 жовтня розгляд та погодження, або відмова в погодженні проектів землеустрою, здійснюватиметься працівниками територіальних органів Держгеокадастру, які вибиратимуться за принципом випадковості системою електронного документообігу, а не територіальними органами за місцевим розташуванням».

Джерело: ЧОДТРК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"