ШАХЕР-МАХЕР

«Вічно молодий» мер

Справа про халатність ціною у 4,7 млн. гривень, якої припустився Чернігівський міський голова Олександр Соколов, останніми днями отримала неочікуване продовження. Компанія «УкрСіверБуд» взяла на себе зобов’язання збанкрутілого ПАТ «Домобудівник», у прірву якого Соколов і кинув бюджетні гроші, і… повернула міськвиконкому 4,7 млн.

Щедрість «УкрСіверБуду», який відриває від серця кровні мільйони і тим самим (принаймні, на думку захисту підозрюваного) рятує законослухняного мера, заслуговувала б на повагу, якби не деякі обставини:

1) керівника будівельної компанії Віктора Верешу та мера пов’язують давні стосунки, а з колишнім заступником мера з будівельних питань Олександром Сердюком стосунки буцімто навіть родинні;

2) за часів мера Соколова «УкрСіверБуд» стала чи не найбільшим забудовником міста, отримуючи дозволи на будівництво багатоповерхівок прямо під вікнами городян;

3) подальші події вказують на те, що Вереша, ймовірно, добряче окупить «вкладене у мера».

До міського голови звернулася громадська організація «Захист інвестора», створена постраждалими від банкрутства «Домобудівника» городянами. Сотня чернігівських родин, які перерахували будівельній компанії 13,6 млн. гривень (у середньому 136 тисяч кожна), залишилися і без грошей, і без очікуваних квартир. І ось тепер вони просять вельмишановного мера виділити їм 2,8 га землі, щоб власноруч недобудоване «Домобудівником» добудувати.

Статкам таких родин можна тільки позаздрити: вони безболісно переносять втрату 136 тисяч гривень кожна, оскільки у них ще вистачає грошей, щоб не тільки самим будувати багатоповерхівки, а й (частині з них) сплачувати кредити та орендувати помешкання, де вони зараз живуть. Та й будувати вони збираються не тільки для себе, а й для інших, бо на 2,8 га набудувати можна набагато більше, аніж 100 квартир.

Незрозуміло чому, начебто маючи такі гроші, вони просто не купили готове житло, а вклалися у «Домобудівник».

Начальник управління земельних ресурсів міської ради Юрій Титаренко зазначив, що ГО «Захист інвестора» має законне право отримати в користування земельну ділянку. Авжеж, авжеж… Кожен городянин має законне право на 10 соток міської землі, але ті сміливці, які наважилися це своє право відстоювати, роблять це вже далеко не перший рік і світла в кінці тунелю не бачать.

А ось на прохання «Захисту інвестора» міський голова відгукнувся і на найближчій сесії міськради питання про виділення землі ГО буде винесене на розгляд депутатів. І все б нічого (що ж, комусь щастить, а комусь не дуже), якби не той факт, що, коли міський голова підписував розпорядження про скликання сесії, ГО «Захист інвестора»… не існувало! Вона була зареєстрована тільки наступного дня після розпорядження мера!

Виглядає, наче Соколов повірив на слово родинам, які сказали: «Ви тільки підпишіть, а ми завтра організацію створимо». Повірив на слово у питанні 2,8 га (!) міської землі? Якимось аж занадто довірливим останнім часом став Соколов: то 4,7 млн. гривень «під чесне слово» перерахує, то запропонує 2,8 га землі неіснуючій організації. І нехай би своє довіряв, так ні – міське.

Цікаво, що ділянка, яку просить ГО, розташована у тому ж місці, де й недобудова «Домобудівника». Та сама недобудова, за яку як за майже готову Соколов перерахував «Домобудівнику» 4,7 млн. гривень, за що прокуратура відкрила на мера справу, а «УкрСіверБуд», щоб полюбовно вирішити питання, взяв на себе зобов’язання боржника і замість нього повернув гроші.

Те, що «Домобудівник» нічого будувати не буде, було відомо вже кілька років, однак постраждалі від нього самоорганізувалися тільки зараз, як і вирішили будуватися самі у час нестабільності валютного курсу та постійного росту цін. Дивним чином це співпало у часі зі щедрістю «УкрСіверБуду», керівник якого, за словами підлеглих, любить повторювати: «Дружба дружбою, а гроші грошима».

* * *

Адвокат мера просить прокуратуру закрити справу, оскільки склад злочину у діях Соколова тепер відсутній: гроші на місці і ніби завжди там і були. І ніби за два роки відсутності ці гроші не знецінилися у 3 рази ($600 тисяч у 2012, коли були передані, і $200 тисяч нині, коли повернулися).

«Швидко піднята сигарета не вважається упущеною», – каже нинішня молодь і, схоже, адвокат Соколова вважає себе та свого клієнта молодими. Чи клюне на це жінка на ім’я Феміда, стане відомо 12 травня, коли справа Соколова буде розглядатися у Деснянському райсуді міста Чернігова. Хоча що чекати від суду в Чернігові проти міського голови Чернігова…

Семен СОКИРА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"