Вибори по-новому: більше ніякої гречки і лавочок

Верховна Рада у першому читанні ухвалила новий виборчий кодекс. Автор закону, нардеп  Леонід Ємець розповів, яким чином відбуватимуться вибори, якщо закон ухвалять остаточно.

За його словами, людина у своєму виборчому окрузі має обрати партію, за яку вона голосуватиме. Партія перед виборами має оприлюднити список кандидатів до Верховної Ради і розподілити їх рівномірно на 27 регіональних виборчих округів. Кандидатів у кожному окрузі має бути максимум 17 і не менше п’яти.

Обравши партію, виборець має ще поставити галочку напроти кандидата, якого вважає гідним. Таким чином, саме виборець формує рейтинг кандидатів, які зрештою потраплять до парламенту.

“Купити місце у виборчому списку неможливо, тому що не партійне керівництво, не з’їзд і не лідер партії визначає, де буде кандидат у списку, а виборець. Він приходить на дільницю і власним голосом визначає підтримку того чи іншого кандидата і пересуває його на верх списку”, – сказав Ємець.

“Відкриті виборчі списки, прибирається мажоритарка, відповідно, прибирається можливість купувати виборців гречкою, лавочками і таким іншим”, – додає депутат.

 

Джерело: Час Чернігівський

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"