Виборчі курйози та порушення


 

Минулої неділі вся країна голосувала на місцевих виборах, а на Чернігівщині до всього відбулися ще й довибори народного депутата по виборчому округу № 208. Цього року місцеві вибори були досить незвичними для людей, адже напередодні було повністю змінене виборче законодавство, і депутатів тепер обирали за відкритими списками. Нюансів було дуже багато, а от розібратися до кінця, на жаль, не всі виборці встигли. Члени комісій майже на кожній дільниці в один голос стверджували, що люди були абсолютно не підготовлені до голосування по-новому. Та окрім цілої купи зіпсованих бюлетенів через неправильність їх заповнення виборцями, не обійшлося й без порушень, провокацій та підкупу.

 

25 жовтня до поліції Чернігівської області надійшло 93 повідомлення про ймовірні порушення виборчого законодавства, а за день голосування поліцейські відкрили 159 кримінальних проваджень за фактами порушень під час виборів.

Декілька разів з’являлися повідомлення про те, що деякі особи голосували за себе і ще за когось. Так у Срібнянському районі заступниця голови однієї з сільських виборчих дільниць отримала бюлетень за іншу людину, власноруч його заповнила та вкинула до скриньки для голосування. Вже відкрили провадження за частиною 3 статті 158-1 Кримінального кодексу України (незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше одного разу, вчинені членом виборчої комісії). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю ще на п’ять років. Подібна ситуація сталася і в одному з сіл Городнянського району. Там член виборчої комісії проголосувала двічі. Це помітили наглядачі і голова комісії опломбувала велику скриньку для голосування. Надалі люди кидали бюлетені в малу скриньку.

Декілька разів у поліцію надходили повідомлення і про псування бюлетенів: хтось робив це навмисно, хтось – для того, щоб його голос не використали.

У місті Ічня на одній із дільниць жінка просто порвала бюлетені через те, що їй не дозволили увійти в кабінку до старенької матері та допомогти їй розібратися із бюлетенем. Жінка пояснила свій вчинок тим, що вчинила так, щоб ніхто не проголосував, якщо її мати не проголосувала.

Декілька фактів псування бюлетенів були зафіксовані і на дільницях у Чернігові та Носівці. Зокрема, правоохоронці затримали двох чернігівців та жителя Носівки, які на дільниці порвали бюлетені. Поліцейські на місці інцидентів склали на порушників адмінпротоколи. Тепер затриманим загрожує штраф від 1700 гривень.

Окрім псування бюлетенів і голосування за себе і за «товариша», у Чернігові викрали «урну». Так, на одній із виборчих дільниць чоловік вкрав коробку з результатами «президентського» опитування і втік. Через деякий час він знову з’явився, але вже на іншій дільниці міста і знову намагався викрасти таку ж коробку, але його затримали працівники поліції. На питання, куди подів попередню коробку, чоловік повідомив, що викинув у смітник.

Правоохоронці склали на нього адміністративний протокол за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство).

Були й «ляпи» в самих бюлетенях. У Чернігові відразу на трьох дільницях виявили неправильно надруковані балетні. В них прізвища кандидатів у депутати не відповідали округу, в якому знаходиться дільниця. На жаль, передрукувати бюлетені вже не було часу. Тому Чернігівська ТВК прийняла рішення не враховувати голоси за кандидатів, а зараховувати голос лише за партію.

Взагалі починаючи з 8 ранку і до 20.00 в поліцію Чернігівської області надійшло 93 повідомлення про порушення виборчого законодавства.

«По всіх фактах на місце події виїжджали працівники поліції. Під час ретельних перевірок встановлено, що 11 фактів не знайшли свого об’єктивного підтвердження, по 12 фактах було складено протоколи про адміністративні правопорушення, – говорить начальник відділу охорони публічного порядку Управління превентивної діяльності Андрій Вовк. – Найбільше протоколів складено за статтею 212-23 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про пошкодження, знищення свого виборчого бюлетеня або винесення його за межі приміщення для голосування. Зареєстровано 7 таких фактів. Загалом же під час дня голосування інформації про суттєві порушення, які могли вплинути на виборчий процес до поліції не надходило.

Поліція працює за посиленим варіантом несення служби з 12 жовтня до 1 листопада 2020 року. У день голосування на території Чернігівської області 1,5 тисячі поліцейських забезпечували правопорядок на кожній виборчій дільниці та за її межами».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"