Ви в червоному чи зеленому списку медицини?

За якими пацієнтами насправді «бігають» гроші? Що ми можемо зробити, щоб стати одними з них? Червоні та зелені списки в медицині- що це й для чого?

Доки всі українці не оберуть сімейного лікаря, існуватиме поділ на червоний та зелений списки. Поняття списків затверджене постановою Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік» 25 квітня 2017 року.

«Первинна ланка медицини повинна надавати більш якісні послуги ніж ті, що є зараз. Розглядається питання більшої доступності до цих послуг. Новий тариф для зеленого списку та коефіцієнти дадуть можливість покращити матеріальний стан лікарні та лікарів й у результаті підвищити якість наданих послуг», - розповіла Ніна Подколзіна, експертка з муніципальних послуг чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування.

 

ЧЕРВОНИЙ СПИСОК

До червоного списку входять пацієнти, що Не підписали декларації з лікарями. Держава фінансуватиме їхнє лікування через медичну субвенцію. На кожного такого пацієнта нараховуватиметься тариф у розмірі 240 грн. на рік.

Розмір тарифу затверджений тією постановою Кабміну про яку ми писали вище.

 

ЗЕЛЕНИЙ СПИСОК

До зеленого списку зараховують пацієнтів, що вже підписали декларацію. На їхнє лікування закладений тариф у 370 грн. Проте залежно від віку пацієнта до цієї суми нараховують коефіцієнти.

«Це єдиний тариф по всій Україні за одного жителя, який підписав декларацію з лікарем певного медичного закладу», - уточнила Ніна Сіра, заступниця головного лікаря лікарні №1 з поліклінічної роботи. Виключенням на сьогодні є додатковий коефіцієнт в 1,25 для жителів гірської місцевості.

Фінансування законодавчо по спискам запрацює з 1 липня цього року. Проте для нової системи потрібна наявність 3 умов:

  • Пацієнт підписав декларацію;
  • Лікарні всього регіону (міста, району чи ОТГ) стали комунальними неприбутковими підприємствами;
  • Лікарня, де пацієнт обрав лікаря, підписала угоду з Національною службою здоров’я України.

 

На сьогодні відомо, що переглядатися списки будуть тричі до кінця року. Всі дати відповідатимуть часу, коли лікарні укладуть угоди з Національною службою охорони здоров’я. Тож, це відбуватиметься орієнтовно до 1 липня, 1 жовтня та 31 грудня. Така ситуація пов’язана зі зміною способу фінансування медичного закладу. На жаль, немає можливості змінювати фінансування на кожного пацієнта одразу після підписання ним декларації.

Відповідаючи на питання про тариф та списки Олександр Ябчанка, речник МОЗ, повідомив: «До сьогодні держава поставила медика в непросту ситуацію, де він стає або жебраком, або вимагачем. Ми змінюємо цю ситуацію. Настав час оплачувати не факт існування «койкомісць», а надані послуги лікарем та медичним закладом». Зустріч відбувалася в офісі РПР з регіональними журналістами.

Автор: Громадське.CN

*Матеріал підготовлено в рамках проекту "Реформа медицини стосується кожного!" (Програма сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада») за фінансової підтримки з обласного бюджету.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"