ЗВІЛЬНЕННЯ

Валерій Куліч уже не голова облдержадміністрації

 

Валерій Куліч, який понад три роки очолював Чернігівську обласну державну адміністрацію, написав заяву на звільнення, яку 30 липня підписав Президент України Петро Порошенко. Відповідний Указ оприлюднили на офіційному сайті адміністрації. Основною причиною свого звільнення Валерій Куліч назвав розбіжності в кадрових питаннях. Про це він повідомив журналістам на своїй «прощальній» прес-конференції, яку зібрав, щоб розставити всі крапки над і.

 

На конференцію Валерій Петрович прийшов у піднесеному настрої, з усмішкою.

«Мені з самого ранку почали надходити дзвінки від журналістів, тому було прийняте рішення про організацію цієї конференції, – сказав Валерій Куліч. – Хочу, щоб ви з моїх вуст отримали відповіді на всі питання, які вас цікавлять».

 

Кадри вирішують усе

Рішення про звільнення Валерій Куліч прийняв декілька місяців тому, а його головною причиною назвав кадрове питання.

«Ще в травні у мене була зустріч з Президентом, і на цій зустрічі мною було прийняте рішення про написання заяви на звільнення, – повідомив Валерій Куліч. – Причина – кадрові питання. Я відпрацював на цій посаді більше трьох років і весь цей час виникали розбіжності в кадрових питаннях. Кожний мажоритарний депутат хоче бачити на керівних посадах наближених до себе людей. Ситуації були різні. І пропозиції від депутатів – різні. Ми живемо в політичному середовищі, тож не дивно, що кожна політична сила хоче щось собі «відтоптати». Були питання і при призначенні першого заступника, Юлії Свириденко. Мені довелося докласти багато зусиль, щоб її призначили. В мене є своя думка, яку я звик відстоювати. Тому, коли немає можливості сформувати ту команду, за яку ти будеш нести відповідальність, і рухатися з нею, то навіщо морочити комусь голову».

 

Головне досягнення – децентралізація

Головним досягненням за 3,5 роки на посаді Куліч називає те, що Чернігівщина стала лідером на шляху до децентралізації. За цей час в області створили 37 ОТГ, цей процес триває й досі. Також пан Куліч вважає, що за роки його головування області вдалося налагодити конструктивну роботу з Урядом.

«Я не звик давати сам собі оцінки. Це має зробити громада області, – продовжив Валерій Куліч. – Та я знаю одне: виходячи з цього кабінету, мені не соромно за свою роботу. Мені не соромно за жодний крок, який я зробив на цій посаді. За три роки нам вдалося вибудувати роботу з Чернігівською обласною радою, з Урядом. Приємно бачити розвиток області в медичному напрямку. Звичайно, великим досягненням є те, що Чернігівщина стала лідером на шляху децентралізації, і цей процес йде досить жваво. Я пам’ятаю перший рік створення громад, коли люди не розуміли, що це таке. Сьогодні я можу стверджувати, що це досягнення. І треба його закінчити на 100%. Адже зараз великим «гальмом» у розвитку є функціонування двох адміністративних систем – нової і старої. І потрібно закінчувати формування громад, адже неможливо змінити систему освіти, медицини, інфраструктури і багато чого іншого, доки не буде остаточно сформована територіальна карта області».

Згідно з чинним законодавством, виконувати обов’язки голови ОДА Валерій Куліч буде ще протягом трьох днів. «Я маю три дні для того, щоб передати всі справи, видати розпорядження про зупинення своїх обов’язків, – пояснив Валерій Куліч. – Якщо до цього часу не призначать нового голову, то обов’язки голови тимчасово виконуватиме Юлія Свириденко».

 

Спочатку – відпочинок…

За словами Валерія Куліча, після звільнення він планує спершу відпочити. На питання, чи продовжить свою політичну діяльність, відмітив, що «все може бути». 

«Я виріс, живу, працюю і працюватиму надалі на Чернігівщині, – запевнив Валерій Петрович. – Колись був упевнений, що не стану державним службовцем, та, як бачите, ніколи не можна ні від чого зарікатися. Зараз продовжуватиму роботу депутата обласної ради, займатимуся громадською діяльністю. А далі – час покаже».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"