В Ічні хочуть створити цифровий Меморіал пам’яті


 

Команда Платформи пам’яті «Меморіал» спільно із краєзнавчим музеєм Ічні працює над створенням «Цифрового меморіалу» громади, який вшановуватиме пам’ять загиблих захисників і цивільних жителів під час російського вторгнення. І це перший подібний проект в області.

 

Про це повідомляє на сторінці Facebook Освітній дім прав людини в Чернігові.

У квітні Платформа пам’яті «Меморіал» оголосила серед громад Чернігівщини конкурс для створення першого в області цифрового меморіалу, що буде доступним для місцевих жителів та інших відвідувачів. Всього відгукнулося десять громад, серед яких була обрана одна – Ічнянська громада.

Планується, що «Цифровий меморіал» розповідатиме історії людей, яких втратила громада у війні. Персональні історії загиблих будуть супроводжувати їхні фото, відео та інші інтерактивні матеріали.

Подібний інтерактивний меморіальний комплекс у Броварах

 

Меморіал також розповідатиме про події, пережиті громадою під час повномасштабної війни. «Цифровий меморіал» за необхідності можна буде доповнювати інформацією.

Першим етапом створення «Цифрового меморіалу» є збір інформації, розмова з рідними загиблих, запис їхніх спогадів. Багато інформації про загиблих жителів Ічнянської громади надали в місцевому краєзнавчому музеї. Саме працівники музею стали ініціаторами участі в цьому проекті.

«Краєзнавчий музей збирає історії про події окупації Ічнянської громади, подвиги наших захисників та цивільних загиблих внаслідок навали ворогів – щоби їх не забути та не залишити непоміченими, – розповідає завідувачка Ічнянського краєзнавчого музею Людмила Ємець. – Ми звернулись до Платформи пам’яті «Меморіал», бо хочемо донести до суспільства історії наших полеглих земляків та зберегти їх для наступних поколінь. Завдяки нашій спільній праці матимемо можливість втілити задумане у цифровому меморіалі та належним чином представити трагічні події сучасності».

Команда «Меморіалу» прагне зберегти історії людей через спогади з їхнього життя. Щоби цифровий меморіал став місцем зв'язку поколінь, мав цінність для громади і тепер, і в майбутньому. Цифровий меморіал також розповідатиме про події, пережиті громадою під час повномасштабної війни, ці розповіді теж можуть доповнювати фото та відеоматеріали.

Одна з ідей, як міг би виглядати цифровий меморіал – це сенсорний екран (розміщений на стіні або на стійці), що розповідатиме історії життя людей, яких втратила громада у війні: і цивільних, і військових. Персональні історії будуть супроводжувати їхні фото. Можна доповнювати їх також відео чи іншими інтерактивними матеріалами.

«У нас не було готового рішення, лише гіпотези. Як саме виглядатиме цифровий Меморіал, яку інформацію та в яких форматах міститиме – ми вигадуватимемо спільно з жителями громади та представниками креативних індустрій. Нам важливо врахувати запити місцевих жителів і створити Меморіал, який стане для них дуже своїм, зрозумілим, важливим», – говорить співзасновниця «Меморіалу» Лєра Лауда.

До кінця липня команда «Меморіалу» підготує текстові та відеоматеріали, графіку та ілюстрації для цифрового Меморіалу. Всі матеріали будуть зібрані на окремій сторінці громади на сайті платформи пам