У залі облради найчастіше звучало слово Європа

Аж ніяк не майнові чи господарчі питання стали головними й найбільш бурхливо обговорюваними під час пленарного засідання 15-ї сесії Чернігівської обласної ради VI скликання, що відбулася 27 листопада. 

Диспут розгорівся й навколо абстрактної «ходи в Європу» і, зокрема, відмови уряду підписувати саме 28 листопада Угоду про асоціацію з Європейським союзом. Ще додали жару (та відняли час) аж два питання щодо вивішування прапора Європи.

 

Йти в Європу Президента не попросили

З порядком денним (грубо кажучи, які питання ставити на голосування) рада визначалася майже годину. Завинила тому, знову ж, тема Європи.

Пристрасті закипіли навколо звернення до Президента, Прем’єра і Верховної ради щодо підписання угоди про асоціацію. Олександр Кодола з «Батьківщини» виступав з трибуни голосом, майже як у Левітана і з табличкою з так званого «євромайдана» в Чернігові.

– Далеко не все населення нашої області – за інтеграцію з Євросоюзом, – дуже просто і, навіть, толерантно заперечив Кодолі комуніст Едуард Шуман.

Михайло ЧечетовІ ось… Виходить до трибуни народний депутат Михайло Чечетов, який уже кілька хвилин тримав підняту руку.

Він був красномовний, як ніколи. Виголошені тези такі:
1) оперувати думкою народу можна лише за результатами виборів або референдуму, інше – політичні спекуляції;
2) думка 200 осіб на мітингу не є думкою населення області;
3) ціна підпису на угоді з ЄС занадто висока, аби з цим поспішати;
4) «Європу» слід перш за все будувати у себе вдома;
5) якщо Російська Федерація почне захищати свої економічні інтереси серйозно, то буде непереливки;
6) право бути у Європі і можливість – різні речі; наприклад, ми маємо право полетіти у Нью-Йорк, але далеко не кожен може отримати візу й придбати квиток;
7) піти на поступки за всіма умовами «двох наглядачів» з Європи – значить, бути слабким, а визнання може отримати лише сильний.

О. КодолаЗрештою за зняття з розгляду вищеназваного звернення – 53 голоси, проти – 15, ще 7 депутатів утрималися. Всього на сесії зареєструвалися 80 зі 100 обранців.

Олександр Кодола обурювався напрочуд голосно. Навіть звинуватив колег з провладної партії у зраді Батьківщині (тій, що пишеться без лапок). Молодий він чоловік, енергійний. Проте...

– Один класик марксизму сказав так: «Нам не нужны истерические порывы – нам нужна уверенная поступь железных батальонов пролетариата», – так енергійність Кодоли прокоментував Анатолій Мельник, викликавши регіт і оплески депутатів. – Колеги, ми вже перетворюємо роботу сесії на вільнюський самміт.

Два питання щодо вивішування прапора Європи не узгодили навіть самі автори.

– Що ж Ви паралельно схоже подання зробили? – звернувся Сергій Журман до Анатолія Мельника та попросив зняти з розгляду своє подання з «прапороносного питання».

 

До бюджету нема запитань?

Суто місцеве питання про виконання бюджету області за 9 місяців року не мало ніякого обговорення. Доповів директор департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.

За його словами, доходи обласного бюджету за цей строк склали 1 мільярд 573 мільйона гривень. Видатки за цей час склали 1 мільярд 519 мільйонів. В їх структурі галузі займають такі частки: освіта – 32,6%, охорона здоров’я – 43,5%, соціальний захист – 10,8%, заклади культури – 7,8%. Резервний фонд обласного бюджету в 2013 році поки що не використовувався.

Депутати прийняли пропозицію змін до бюджету оголошену Валерієм Дудком: збільшити доходну частину бюджету на 79,9 мільйона гривень і на таку ж суму збільшити видатки.

 

Новгород-Сіверський – місто обласного значення

Сергій ПунтусМісто Новгород-Сіверський віднині має вважатися містом обласного значення. Рішення віднести його до цієї категорії прийняте 64 голосами «за».

Сергій Журман запевняв, що для цього місто не має ані 50 тисяч населення, ні економічних перспектив. Він переконував колег, що рішення передчасне.

Однак обранці прислухалися до протилежних думок Новгород-Сіверського міського голови Сергія Пунтуса (на фото поруч).

 

Де найбільше вбивають і… «ділять» землю

– Про тенденції можна говорити годинами, – зазначив Володимир Василик, перший заступник прокурора Чернігівської області. Справді, не буду стомлювати читачів докладністю. Лише головне.

Найбільше вбивств цього року вчинено в Городнянському, Ріпкинському, Козелецькому, Бобровицькому та Прилуцькому районах. Чимало прокурор говорив про передачу земель і оренду майна, про Чернігів і недоотримані його бюджетом гроші. В цьому контексті дісталося на горіхи також Ніжину та Прилукам.

Позитивна динаміка досягнута щодо кількості злочинів проти власності – крадіжок, грабунків, розбою. Наполовину менше «бешкетують» неповнолітні. Як одну з причин злочинів та аварій на дорогах прокурор назвав вживання алкоголю.

Кепські справи в області зі злочинами, пов’язаними з наркотиками. Ще б пак: глибокі корені у цієї проблеми. Наприклад, сталося майже диво і вийшов український фільм «Тіні незабутих предків». І навіть в молодіжній стрічці ключову роль в сюжеті має сцена … куріння наркотичного зілля! Ось так молоді пропагуємо отруту, в результаті чого з проблемою наркотиків можна боротися нескінченно.

 

Кадри

Усі чотири кадрові питання депутати схвалили. Сергій Варнавський призначений генеральним директором підприємства «Ліки України» Чернігівської обласної ради. Ольга Попенко стала директором Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу чм. І. Франка. Подовжено контракт з Тетяна Коваль – директором театру ляльок ім. О. Довженка, що в Чернігові.

«Зі скреготом» відбулося лише звільнення Віктора Максимонька з посади головного лікаря комунального закладу «Обласний шкірно-венерологічний диспансер». На захист головлікаря постав, зокрема, найстарший депутат облради Микола Шимко, лікар Бахмацької міжрайонної протитуберкульозної лікарні. За його словами, не слід наскоком звільняти фахівця з великої літери. За словами представника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, причина звільнення ховається в небажанні Віктора Максимонька підписувати контракт під час переведення всіх лікувальних закладів області. Зрештою, «за» звільнення – 53 голоси, тож рішення було прийнято.

 

Іноземний прапор на Чернігівській облраді

Обласна рада буде «вступати в Європу» щоразу, приймаючи іноземні делегації, шляхом вивішування поруч з державним прапором синього прапора з колом з 12-ти золотих зірок. За таке рішення натиснули зелені кнопки 70 депутатів. За словами Віктора Лазара, під час відвідування Швеції йому було дуже приємно бачити державний прапор України. Проти такого рішення були лише депутати-комуністи.

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"