У Тупичеві побували військові з медиками


 

Від початку повномасштабного вторгнення росії Тупичів був у повній окупації, техніка тут ходила колонами, а місцеві жителі були відрізані від обласного центру. Сьогодні у селян майже немає можливості доїхати до лікарні та купити медикаменти, тому лікарів і ліки в рамках гуманітарної ініціативи «Збройні сили України підставляють плече» привезли військові. Разом з ними приїхала і група з розмінування «Кліщі», адже в городах людей ще чимало нерозірваних боєприпасів, які лишили після себе «освободітєлі».

 

Більше місяця Тупичівська громада була в окупації. Вже в обід 24 лютого через громаду почала просуватися техніка росіян, що наступали на Чернігів. Окуповані і відрізані від обласного центру люди виживали, як могли.

Минулого тижня військовослужбовці центру управління оборони Чернігова Збройних Сил України у рамках гуманітарної ініціативи «Збройні сили підставляють плече» побували у Тупичеві. Педіатр, невропатолог та терапевт провели прийом мешканців села, під час якого безкоштовно надали людям необхідні ліки, памперси та дитяче харчування.

Ілля Латоха на прийомі

 

За словами військового медика Іллі Латохи, найчастіше люди, які були під окупацією, звертаються з психоемоційними розладами, больовими синдромами, підвищеним тиском та загостренням хронічних хвороб. По можливості намагаються всім допомогти.

«Люди просять нас надати меддопомогу. Сьогодні немає можливості дістатися до обласного центру, бо ж автобуси рідко ходять, а бензину теж купити немає де, – говорить координатор ініціативи, позивний «Редактор». – Також у людей часто просто немає коштів на ліки. А ми надаємо медикаменти безкоштовно».

В рамках гуманітарної допомоги разом з медиками приїхав і спеціальний підрозділ «Кліщі». Вони обстежили городи, поля і пасовища на наявність вибухонебезпечних предметів.

«Ми насамперед обстежили пасовище, бо люди досі боялись виганяти худобу. Далі були обстежені присадибні ділянки та городи. Там було знешкоджено дві боєголовки з установки «Ураган», – розповідає військовий групи «Кліщі» на позивний «Бармен». – Наразі тут є ще три снаряди від «Точки-У». Вони є вибухонебезпечними, тому їх потрібно або за допомогою спеціальної техніки діставати з землі і вивозити на безпечну відстань для підриву, або ж знешкоджувати вже на місці»».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"