ДОМАШНІ УЛЮБЛЕНЦІ

У сім’ї – кіт, рибки і… гігантськими равлики

У звичайній чернігівській квартирі майже рік живуть нетрадиційні домашні улюбленці. Розумні, ласкаві, віддані, добрі, кумедні – так пані Олена Схайба відгукується про гігантських сухопутних равликів – ахатинів. Вони не лише щодня дарують родині гарний настрій, а й допомогли свого часу жінці позбутися плям на шкірі після пологів.

Африкантські равлики - вдомаКращих домашніх тварин годі шукати. Равлики невибагливі, мають чудовий апетит, швидко ростуть, не шумлять і не викликають алергії, не займають багато місця. А ще знімають стрес, як і акваріумні рибки, проте з ними менше клопоту.

– Нашим равликам ще немає року, – розповідає жінка. – Розводити їх почала з минулої осені. Зайшли з сином Олексієм в зоомагазин і він, побачивши цих чудернацьких створінь, умовив мене їх придбати. Один тоді коштував 15 гривень. Ми купили двох. Ціни на ахтин в Чернігові сягають до 200 гривень залежно від розміру. Зараз у нас живе вже три дорослих равлика. Звати їх Уля, Муля та Сніжинка. Останню замовили в Інтернеті. Вона особлива – з білою ніжкою. Сьогодні равлики суттєво підросли, а були менше нігтика. Коли вони виростають, то їхня нога, якою вони пересуваються, стає на всю довжину долоні – сантиметрів на 20. Ростуть равлики дуже швидко, бо мають хороший апетит. Вони невибагливі у догляді, не виділяють запаху. Вони як ніхто інший підійдуть людям, яким бракує часу, щоб вигулювати домашніх тварин. Равлики хороші тим, що ніякої особливої уваги до себе не потребують. Цілий день сплять, не смітять, нічого поганого не роблять.

 

Жити можуть у акваріумі

У Олени равлики живуть у акваріумі. У зоомагазинах, звичайно, продаються спеціальні пластикові контейнери для таких тварин. Дорослий молюск потребує посудини об’ємом з 10 літрів. Живуть до 10 років.

– Тримати равликів можна як у пластикових контейнерах, так і в скляних тераріумах. Все залежить від вашого бажання і бюджету – розповідає жінка. – Я заповняю акваріум кокосовим екстрактом, який можна придбати у квітковому магазині. Кокосову стружку з тераріуму, де вони живуть, раз у два тижні мию під краном теплою водою, всі екскременти вимиваються. Ця стружка не смердить, не гниє і дуже підходить для равликів. Можна класти і звичайний ґрунт для квітів. Тільки землю, перед тим як запускати равликів, необхідно обдати кип’ятком або ж пропекти. Це для того, щоб не було ніяких мікробів. І обв’язково, якщо купуєте кокосовий екстракт чи землю, дивіться, щоб не було ніяких хімічних добавок.

 

Молюски люблять купатися

За температури понад +22°С слимаки активні. Коли в кімнаті менш як +15°С , зариваються в субстрат і впадають у сплячку. Щонайменше раз на тиждень ахатинів купають під струменем теплої води.

– Купатися равлики люблять, – каже Олена. – Коли підношу їх до крана, тягнуть голови до води. Це для них велике задоволення.

 

«Екзоти» зовсім не гурмани

Равлики ахатиниАхатини – травоїдні істоти. Споживають овочі, фрукти, подрібнені злаки, зелень, люблять порошок із яєчної шкаралупи. А ось сіль є для них смертельна. Равлики, до речі, виявляють наявність нітратів та пестицидів у овочах і фруктах. Якщо городина з «хімією» – нізащо не їстимуть.

– Їсти ми їм даємо раз на день. З годуванням проблем немає, бо ахатини невибагливі до їжі, – пояснює пані Олена. – Крім екзотичних бананів і авокадо вони залюбки їдять яблука, листя капусти, сир, помідори, моркву, листя салату, петрушку тощо. Їжу на дрібні шматочки різати не потрібно, хіба що для маленьких равликів. У них зубів кілька тисяч! Два дорослі равлики за ніч з’їдають огірок середнього розміру.

Олена частенько балує своїх улюбленців молоком. «Його вони дуже люблять», – запевняє жінка. А ще застерігає: їм не можна давати солені, копчені й солодкі продукти. Для росту і зміцнення мушлі їм необхідний кальцій, задля цього й подрібнють на порошок яєчну шкаралупу та посипають ним їжу. Можна і крейду давати.

– У одного з наших був пошкоджений панцир, але з часом тріщинка затягнулась. Лише невеликий шрам залишився, – розповідає Олена. – А ще я читала, що від кольору їжі залежить інтенсивність забарвлення мушлі. Але хочу розвіяти цей міф. Адже за професією я біолог, тому хочу запевнити, що їжа не впливає на колір.

 

Равлики загоять опіки і приберуть шрами

Ахатини – гарні лікарі й косметологи. Їхній слиз, котрий містить амінокислоти, вітаміни, еластин, колаген, природні антибіотики, – стимулює регенерацію клітин шкіри, сприяє її омолодженню. Господиня незвичних домашніх улюбленців каже, коли є час – викладає їх на руки. Шкіра після цього стає м’якою і гладенькою. Равлики також допомогли жінці позбутися плям на тілі після пологів.

– Вони лікують невеликі рубці на тілі, шрами та навіть опіки, – каже жінка. – За допомогою равликів борються зі зморшками, вугровим сипом та багатьма іншими проблемами зі шкірою. Кажуть, що у Києві за те, щоб равлик поповзав по обличчю, столичні модниці віддають по 300 гривень за сеанс.

 

Тварини з інтелектом

– Равлики наділені неабияким інтелектом, – каже Олена. – Вони впізнають членів родини за голосами. Якщо чужий підійшов до тераріуму, довго його розглядають, впершись очима на кінчиках ріжок у скло. Збоку це виглядає дуже кумедно. До незнайомця не підійдуть – ховаються у свою мушлю. Наприклад, коли хтось з нашої родини бере його в руки, то равлик розкривається і залюбки повзає, а у в чужої людини навіть не розкриється.

Учені вважають цих слимаків найрозумнішими серед молюсків. Ахатини здатні запам’ятовувати, де знаходиться їжа й повертатися на те ж місце. Равлик може повернутися за 30 метрів на попереднє місце відпочинку. Молоді слимаки люблять подорожувати.

 

Розмноження

Ахатинці – гермафродити (тобто у однієї особини є і жіночі, і чоловічі статеві органи), однак для розмноження все одно потрібно два равлики. Вони вже самі розберуться – хто з них хто. Статевої зрілості вони досягають через півроку після народження. Яйця потім відкладають обидва равлика. Пані Олена каже, що родини вони створюють раз і на все життя, одне одному не зраджують. З яєць, відкладених у пісок, за декілька тижнів народжуються равлики. За рік слимак може зробити до п’яти кладок, у кожній до 200 яєць.

 

Далека батьківщина

Суходільні слимаки виду «Ахатина фуліка» походять з тропічних лісів східної Африки – Кенії і Танзанії. Згодом вони переселилися на Мадагаскар і Сейшельські острови. На початку минулого століття ахатинів знайшли у Шрі-Ланці, Індії, на тихоокеанських островах.

В нашому кліматі вони не виживають. Живуть лише як свійські. У Європі ахатинів почали розводити як делікатес. 

Марія САВІНА, фото з архіву Олени СХАЙБИ

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"