У Прилуках виставили на огляд відібрані у храмів ікони

28 старовинних ікон, які на зорі становлення Радянської влади були винесені з прилуцьких церков та відправлені до музейних фондів, нині виставлені для широкого огляду у Прилуцькому краєзнавчому музеї. Серед експонатів – ікони XVIII-початку XX віків. На багатьох з них століття залишили свій відбиток: на дошках є тріщини, фарби потьмяніли від часу. Є й понівечені людською рукою – як подертий ножем лик Богородиці: «Ймовірно, хтось цю ікону сховав, і тим врятував, - припускають працівники музею. – Сьогодні вона є яскравим свідченням ставлення більшовиків до церкви: ікони виносили з храмів, рубали, різали, зішкрябували святі образи, а потім спалювали». Музейні працівники називають колекцію безцінною та зізнаються, що жодну з ікон не оцінювали у грошовому еквіваленті.

Найдавніші з представлених на виставці експонатів датуються XVIII століттям. Це ікони Собора Архістратига Михаїла, Святої Варвари (з життєписом) та Юрія Змієборця, зображення якого має прапор Прилук.

Крім ікон, у прилуцькому музеї зараз експонуються старовинні кадила, чаші, хрести та церковні книги, найстарша з яких – «Мінея» - датована 1750 роком.

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"