У Прилуках критична ситуація


 

31 січня голова Прилуцької міськради Ольга Попенко разом із керівниками комунальних підприємств та закладів міста звернулися до начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса з проханням ввести військову адміністрацію у Прилуках.

 

За її словами, це вкрай потрібно, щоб місто розблокувалося, жило й працювало, щоб фінансувалися й діяли 32 програми соціального спрямування, з-поміж яких - харчування і безкоштовне перевезення дітей. Міська рада не затвердила бюджет на 2023 рік, тому використання бюджетних коштів на всі соціальні програми неможливе, як і повноцінне функціонування Прилук. Все через те, що на сесії не приходила потрібна кількість депутатів, щоб зібрати кворум. Було оголошено 11 сесій, але вони не відбулися де-юре. Планувалася сесія й минулого тижня, яка мала розглянути понад 60 важливих питань про бюджет і програми, але вона також не відбулася.
Бюджет на 2023 рік у Прилуках мали затвердити на сесійному засіданні, що мало проходити 29 грудня 2022. Проте у зв’язку з масштабною повітряною тривогою сесію перенесли на 30 грудня. Вона не відкрилася – не було кворуму. Зокрема через неприйнятий бюджет з 1 січня 2023 року у Прилуках зупинився процес прибирання вулиць та скверів.
Начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус розгляне можливість введення військової адміністрації у Прилуках, оскільки ситуацію в місті вважає критичною і неприйнятною у воєнний час. Всі депутати мають працювати злагоджено і на благо громади, для чого їх і обрали мешканці Прилук, котрі на тривалий час опинилися у "заручниках" міської ради.
За словами Чауса, в області ще не було прецедентів введення військової адміністрації у громаді. В таких випадках потрібні відповідні погодження з урядом. Запровадження ВА дозволить розблокувати бюджет і відновити життєдіяльність та фінансування.
Відповідно до закону "Про правовий режим воєнного стану", її створює президент своїм указом за поданням обласної військової адміністрації або ж військового командування. У випадку створення, вона фактично перебирає на себе повноваження місцевого самоврядування. Тобто контроль над фінансами, податками, землею, благоустроєм та міською інфраструктурою.
Військову адміністрацію створюють там, де місцева влада не виконує покладені на неї Конституцією та законами України повноваження. А також в інших випадках, про які в законі не йдеться. Тобто фактично єдиною підставою створення військової адміністрації є нездійснення міськрадою та міським головою належних повноважень.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"