ТРАДИЦІЇ

У ліцеї … Покровський ярмарок

13 жовтня у чернігівському ліцеї №15 відбувся Покровський ярмарок. У цей день перший поверх навчального закладу перетворився на ярмарковий майданчик. Навіть яблуку ніде було впасти. За декілька перерв  діти розкупили все, що виставляли.

14 жовтня православні християни відзначають одне з найбільших свят – Покрови Пресвятої Богородиці. Це улюблене в народі свято, з багатою історією і традиціями. Покрову завжди святкували з розмахом, веселим застіллям. До святкового столу господині пекли спеціальний Покровський коровай і здобні пиріжки для частування сусідів. Частину здоби, що залишалася, можна було засушити, а під час Великого Посту з'їсти.

Пресвята Богородиця здавна вважається заступницею дітей, турботливою покровителькою жінок і волелюбних козаків. Два роки тому цей день вирішили приурочити вшануванню і наших військових.

Тож напередодні Покрови і Дня захисника України керівництво ліцею разом з батьківським комітетом організували і для дітей свято. Аби зробити його цікавим і незабутнім, учні, вчителі та батьки провели велику підготовчу роботу.

Покровський ярмарок відбувся у початковій школі. Кожен клас приготував різноманітну випічку, гарно оформив столи, і діти у вишиванках закликали завітати саме до них. Смаколиків, солодощів і дарів осені було дуже багато.

Вперше, та не востаннє

Відкриття Покровського ярмарку почалося з театралізованого дійства, під час якого учні молодших класів демонстрували хореографічні, вокальні та театральні номери.

«Гарні емоції, прекрасне свято, чудові дитячі виступи, – поділилася враженнями бабуся учениці 2-Б класу. – Цього року я продаю смаколики від нашого класу. Батьки підійшли творчо і  багато всього наготували».

Покровський ярмарок у ліцеї проводили вперше та, судячи із радісних усмішок дітей та дорослих, не востаннє. Учителі сподіваються, що це свято стане традиційним.

«У минулі роки ми проводили подібні ярмарки напередодні Великодня, – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи АнтонінаХарченко. – Та в цьому році вирішити приурочити його до Дня захисника України. Це свято для дітей і батьків. Адже це не просто продаж смачненького. Діти на кожній перерві показують свої таланти та вміння. Головне – не ярмарок як такий, а та атмосфера, яка сьогодні панує у нашому навчальному закладі».

На зібрані від продажу смаколиків кошти батьківський комітет вирішив придбати лавки і розмістити їх у коридорі. Щоб малеча під час перерв могла не тільки побігати, а й посидіти.

І про АТО-вців не забули

Не залишили без уваги і хлопців, які воюють на Донбасі. Увесь тиждень школярі приносили для них різні необхідні речі, малюнки. Акцію допомоги воїнам АТО організували батьки 2-А класу, які від початку воєнних дій на Донбасі стали волонтерами. До свята вони збирали посилку в АТО і запропонували дітям та їхнім батькам взяти в цьому участь. Відгукнулося декілька класів, а найбільше малюнків для солдат намалювали учні 2-Б класу.

«Мій чоловік волонтер, постійно їздить в АТО, – розповідає Олена Ющенко. – У школі ми кинули клич уперше і багато батьків та  дітей одразу відгукнулися. Принесли   малюнки, браслети, багато чаю та кави. А ще крупу, цукерки, мило та інші предмети гігієни — усе, що необхідне там, в окопах і бліндажах».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"