У Калинівці сміття забирають з-під двору

У Калинівській сільській раді Носівського району знайшли метод боротьби з несанкціонованими смітниками в своїх селах та навколо них. Сміття забирають у людей і вивозять на одне офіційне сміттєзвалище. В результаті вдалося повністю позбутися всіх несанкціонованих смітників.

«Один раз в місяць, щоп’ятниці, ми забираємо сміття у населення «з-під дворів у мішкотарі», – розповідає голова Калинівської сільської ради Іван Багнюк. – Така практика діє у нас вже п’ять років. Сміття забираємо під кожним двором, у кожному селі нашої сільської ради. Перші роки людям було трохи незвично, траплялися випадки, коли все-таки вивозили куди попало те сміття. Та ми проводили роз’яснювальну роботу і вже, слава Богу, років зо два ні в селах, ні поблизу них немає несанкціонованих звалищ. Більше того, якщо в день вивозу сміття машина затримується і не приїздить вчасно, то люди починають дзвонити в сільраду і питати, що сталося, чого не їдуть забирати сміття».

Допомагають сільській раді виконувати цю роботу місцеві сільськогосподарські підприємства в рамках соціального проекту.

«Калинівська сільська рада підписала угоду з найбільшими сільгосппідприємствами, які працюють на території нашої сільради: ТОВ «Агропрогрес», та ТОВ «Нива 2008», – продовжує Іван Васильович. – Саме вони раз в місяць надають нам транспорт і, відповідно, паливно-мастильні матеріали. Це така собі соціальна програма від них. А сільрада оплачує роботу тих, хто забирає сміття. З людей за вивіз сміття грошей не беремо».

В планах запровадження роздільного збору сміття, але поки що  думають, як правильно це організувати.

«Можливо, наступного року або роки через два ми все ж таки запровадимо практику роздільного збору сміття, – ділиться намірами Іван Багнюк. – Давно про це думаю, та ще не знаю, як воно має бути. Адже якщо ми поставимо ці баки десь у селах, то хтозна, чи не перетвориться те місце на смітник. Людям треба звикнути відділяти пластик і поліетилен від іншого непотребу. А якщо почнуть кидати в урни не тільки пластик, то ще й гризуни можуть завестись. Найімовірніше, поставимо такі баки біля нашого офіційного сміттєзвалища».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"