У фокусі уваги Ради тергромад


 

Ветеранська політика, підтримка бізнесу в умовах війни та організація евакуаційних заходів були на порядку денному Ради територіальних громад, яке відбулося минулої середи.

 

Доповідаючи про впровадження ветеранської політики в регіоні, заступник голови ОДА Іван Ващенко актуалізував дієві напрямки цієї сфери. На початок цього року органами соціального захисту населення встановлено статус особи з інвалідністю внаслідок війни 1112 жителям області, 23 мають статус учасника війни та 2338 статус членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.
На Чернігівщині реалізуються державні програми щодо виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення. Наразі грошова компенсація призначена 83 родинам. У регіоні здійснюється реалізація бюджетної програми за напрямом професійної адаптації, послугами якої торік скористалися 95 осіб. Гранти на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей через Центр зайнятості у минулому році отримали 5 осіб. У результаті чого в області запуститься лінія з виготовлення комбікормів, розшириться виробництво з очистки води, відкриються мийка самообслуговування, пекарня та студія лазерної епіляції. У результаті планується ввести у дію 16 робочих місць, на створення яких з держбюджету виділено 2,25 млн грн.


Найважливіші аспекти розвитку сімейних форм виховання дітей–сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та патронату над дитиною окреслила начальник Служби у справах дітей обласної державної адміністрації Людмила Зеленько. За її словами, в області наразі 1914 дітей–сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і переважна більшість перебуває у сім’ях. Торік збільшилася кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, яких усиновили громадяни України.
Однак 166 дітей вищезазначеної категорії знаходяться в закладах інституційного догляду та потребують влаштування в сім’ї. Це спонукає до посилення пошуку кандидатів в усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки–вихователі, патронатні вихователі, спроможних влаштовувати у сім’ї дітей з вадами розвитку, дітей, об’єднаних у родинні групи, дітей старшого віку, які перебувають на первинному обліку відповідних територіальних громад.
Інформуючи про підтримку бізнесу в умовах війни, директор Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації Олександра Хомик розповіла про участь підприємців у державних грантових та кредитних програмах. У межах урядового проєкту «єРобота» за програмою«Власна справа» з липня 2022 рокугранти отримали 270 суб’єктів підприємницької діяльності на загальну суму понад 64 млн грн.
Позитивне рішення прийнято по 32 заявниках – підприємствах переробної галузі на суму 162 млн грн на гранти для створення або розвитку переробних підприємств. Ще 3 заявника отримали гранти на розвиток садівництва на суму понад 28,4 млн грн.
З квітня 2023 року почала діяти програма «Грант для ветеранів», в рамках якої отримали позитивні рішення 7 переможців на загальну суму фінансування у майже 3,25 млн грн, що дозволить створити 20 робочих місць.
Розширюючи тему підтримки бізнесу на Чернігівщині, директор Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Олег Крапивний доповнив інформацію про державні програми підтримки в секторі агропромислового комплексу. Торік 4 підприємства отримали гранти на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства на загальну суму 18,5 млн грн, а також створення або розвиток тепличного господарства у розмірі 4 млн грн. Разом із тим, 12 суб’єктів господарювання агропромислового комплексу отримали позитивне рішення щодо надання мікрогрантів на створення та розвиток власного бізнесу на загальну суму 2,9 млн грн; а також 1 суб’єкт господарювання АПК отримав грант на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей на суму 0,5 млн грн.
Державні програми, по яких у минулому році кошти були освоєні для переробних підприємств та підтримки фермерським господарствам, продовжують свою дію і у поточному році.
Начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції ОДА Валентин Дубок акцентував увагу на діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність», яка здійснює контроль за належним використанням коштів, виділених із фонду ліквідації наслідків збройної агресії, та ефективним і доцільним витрачанням бюджетних коштів на усіх рівнях, зокрема в частині дотримання законодавства про закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти.
На порядок денний також виносилося питання організації евакуаційних заходів. Директор Департаменту з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи обласної державної адміністрації Сергій Болдирєв поінформував про створення матеріальних резервів місцевого та регіонального рівнів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"