У Батурині зберуться на Всеукраїнську Раду голови представницьких органів влади

Очільник Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв провів історичну паралель між цим зібранням і з’їздом князів у Любечі 1097 року.

Спільним є те, що як тоді, так і тепер «князівські чвари, як іржа, з середини роз’їдають колись велику державу – Київську Русь». На початку другого тисячоліття Древня Русь не знала слова консолідація, на початку третього тисячоліттясучасній «Київській Русі» відоме це слово латинського походження, але для нинішніх українських «князьків» воно чуже за змістом.

За словами голови обласної ради Миколи Звєрєва, ініціатива зібрання голів обласних і районних рад України йде з Чернігівської області, і місце проведення вибрано не випадково – в гетьманській столиці Батурині.

 - Україна конче потребує кардинальних реформ, отже й змін до Конституції, - пояснив Микола Звєрєв. – Про це й раніше багато говорили, але тільки тепер, бачимо, президент Петро Порошенко почав робити перші конкретні кроки, незважаючи на складну ситуацію в країні. Та є не безпідставне побоювання, що нинішня Верховна Рада зірвати цей процес. Тому й виникла ініціатива провести зібрання керівників представницьких органів влади в Батурині. Думаю,  парламентарії повинні почути нашу думку, інакше ми їх не захочемо далі слухати – ні на трибуні парламенту, ні на виборчих округах.

Як відомо, в 1097 році в Любечі князі питали самі себе (тоді не було ще Московіті): «Для чого губимо руську землю, самі між собою влаштовуємо розбрат? А половці землю нашу роздирають на шматки і радіють з того, що ми війни ведемо між собою.» І ухвалили тоді князі таку ухвалу: «Об’єднаймося віднині єдиним серцем і будемо берегти і шанувати землю руську».

Яке рішення приймуть у Батурині сучасні українські «князьки» - дзнаємось за тиждень.

Докладніше про Батуринський «з’їзд» можете почути від голови Чернігівської обласної ради Миколи Звєрєва на сторінці «Відео» нашого порталу.  

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"