«Цитрусова імперія» борзнянця

Із настанням холодів попит на апельсини та лимони сягає піку. В магазинах та на ринках цитрусових багато, але ціни кусаються. Та й щодо якості екзотичних фруктів виникає чимраз більше запитань. Аби не наражати близьких на небезпеку і просто потішити себе, вирощувати їх можна навіть удома.

Апельсини, лимони, мандарини, кава і навіть банани – всім цим може похвалитися садівник-аматор Євген Косяненко з Борзнянщини. Він запевняє, що екзотичні рослини вередливі, але якщо бути терплячим та уважним, виростити їх може кожен.

Вирощуванням екзотичних фруктів Євген захоплюється вже понад 10 років – відтоді, як придбав власний будинок. Його «цитрусова імперія» розпочалася з маленького лимона. Проте тепер колекція садівника-аматора постійно поповнюється, займаючи все більше і більше місця в кімнатах будинку, адже підвіконня вже заставлені цитрусовими кущиками. Його екзотичні фрукти ростуть у горщиках, наче звичайні кімнатні квіти.

«Я завжди хотів спробувати виростити вдома цитрусові, – розповідає господар. – Це мрія молодості, але втілити її вдалося лише 10 років тому, коли ми з дружиною купили свій власний будинок і переїхали з Сосниці до Борзни. Першим кущем, який я посадив, був лимон. Щороку він тішить нас плодами по декілька штук. Та це ще маленьке дерево».

Садівник упевнений, що запах домашніх лимонів значно відрізняється від магазинних. Свої більш ароматні і мають насиченіший смак.

«Домашні лимони набагато смачніші, аніж магазинні, вони солодші та більш соковиті, – продовжує садівник. – Окрім того, не містять хімікатів, адже хоч дерево і потрібно підживлювати добривами, самі плоди не обробляємо, зриваємо їх вже спілими, жовтими. Аромат домашніх лимонів неперевершений: його можна відчути і коли дерево цвіте, і коли розрізаєш плід».

Пан Євген стверджує, що цитрусові дерева досить легко вирощувати в будинку, головне – вчасно поливати, давати їм більше світла і любити.

«Ця рослина, як і всі, любить догляд, – упевнений Євген Косяненко. – Як його любити, доглядати, то воно й буде результат давати».

 

Гордість господаря – цитрон

За декілька років захоплення екзотичними фруктовими рослинами у пана Євгена лише посилилося. Зараз в його будинку вже декілька видів лимонів, мандаринів, є апельсин, кавове дерево і банани. З останніми, правда, поки що не дуже виходить. Пан Євген каже, що це примхливі рослини, вже декілька разів пересаджував нові пагони, бо старі пропадали. Та все ж не втрачає надію з’їсти банан з власноруч вирощеного бананового дерева.

«Зараз в мене плодоносять вже декілька сортів лимонів та мандаринів, – продовжує розповідь пан Євген. – Ось уже скоро скуштуємо власноруч вирощену каву. Кавове дерево цьогоріч буде вперше плодоносити. Воно в нас росте вже років шість. Звичайні лимони вже поїли, залишилися маленькі сорти та цитрон «Рука Будди» (різновид лимона, – Авт.). Цитрон – дуже гарний цитрусовий плід, він відрізняється від звичайного лимона не тільки своєю формою, а й смаком. Нашому цитрону вже 7 років і декілька років ми з нього зриваємо плоди».

 

Секрети вирощування

Замовити будь-яку екзотичну рослину сьогодні не проблема – в Інтернеті можна купити все. Так вчинив і наш садівник-ентузіаст. Майже всі пагінці своїх екзотичних рослин купував в Інтернет-магазинах, але не завжди отримував якісний посадковий матеріал.

«Замовляв як пагінці, так і прищепи (відрізані гілочки рослини, яка вже плодоносить. Їх щеплять на дику рослину, – Авт.). З пагонами проблем майже ніколи не було, а от прищепи приходили сухі. Та зараз я вже прищеплюю дикі цитрусові деревця зі своїх – тих, які плодоносять – ділиться досвідом ентузіаст. - Є два способи виростити лимон чи апельсин. Можна посадити насінину, і коли виросте саджанець, прищепити до нього гілочку з дерева, що плодоносить. Або ж одразу посадити черешок. Обидва способи потребують часу, але ж швидкого результату тут бути не може. Просто з насінини виростити цитрусове дерево не вдасться. З такого плодів потрібно чекати дуже довго. Та й вони будуть не їстівними, кислими або гіркими та маленькими. Це як, наприклад, у нас з яблунею-дичкою. Тому цитрусові, вирощені з кісточки і не прищеплені, скоріше, матимуть декоративне призначення».

Зараз садівник забезпечив цитрусовими деревцями майже всіх свої знайомих. Він прищеплює «дикі» цитрусові самостійно. Та є в нього вдома одне, не прищеплене, досить велике цитрусове деревце. На нього у пана Євгена особливі плани. Він планує виростити такий собі дерево-сад, на якому будуть одночасно рости лимони, апельсини та мандарини.

«За весь час, протягом якого займаюся цитрусовими, виростив уже понад 20 саджанців, – радіє садівник. – Декілька кущів залишив вдома, решту подарував друзям та родичам. Зараз виношую задум на одне цитрусове дерево прищепити якнайбільше різних цитрусових рослин. Планую, що тут будуть по декілька видів апельсинів, мандаринів та лимонів».

 

Як посадити цитрусове дерево?

Сам садівник-експериментатор добре знає, що для того, аби проростити насіннячко, потрібно знати ще чимало нюансів. Він, наприклад, вирощує нові пагони цитрусових не в горщику, а в пакетах.

«Я беру «зіп-пакет», насипаю туди субстрат і саджаю пагін, поливаю його добре водою, – ділиться секретом садівник. – Потім пакет закриваю і ставлю на підвіконня. Таким чином пагони дуже добре приживаються, адже всередині створюється парниковий ефект. Мені ж у свою чергу видно, чи пустив пагін корінці і чи можна вже пересаджувати цю рослину в горщик. Якщо корінці нормальні, то я просто висаджую нові деревця в квітковий горщик і ставлю на підвіконня. От і весь секрет».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Олексія МИКОЛАЄНКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"