Ціни на харчування дітей підвищать

З 2 січня 2018 року підвищаться ціни на харчування в дошкільних навчальних закладах і для пільгових категорій дітей в школах. Та якщо в садках батьки відчують підвищення цін, то в школах воно ніяким чином не вдарить по їхніх гаманцях.

На черговому засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради затверджено рішення про організацію харчування дітей у закладах освіти міста. Так, задля забезпечення повноцінного харчування дітей, враховуючи інфляцію та підвищення цін на продукти, з 2 січня 2018 року у закладах загальної середньої освіти для учнів, батьки яких звільнені від оплати за харчування, його вартість зросте.

«Сьогодні міський бюджет повністю компенсує харчування дітей пільгових категорій з 1 по 11 класи, – розповідає заступник начальника відділу освіти Чернігівської міської ради Віра Казимір. – У цьому році у нас 2420 дітей пільгової категорії. Відтак з січня для них підвищиться ціна на харчування в загальноосвітніх навчальних закладах до 16 гривень за день, за сніданок чи обід».

У КП «Шкільне» впевнені, що це незначне підвищення дасть змогу хоча б трохи оновити меню для пільговиків і наблизитися до норм фізіологічної потреби дітей.

«Поки що підвищиться лише оплата для пільгових категорій дітей, – пояснює директор КП «Шкільне» Антоніна Радченко. – Звичайно, не варто очікувати великих змін в меню. Ми просто плануємо змінити підхід до приготування м’ясних страв, додамо трохи фруктів. У будь-якому разі буде щось нове. Хочу заспокоїти всіх інших батьків: усі діти будуть отримувати однакове меню, однакової ваги. Як пільгові категорії, так і ті, за яких доплачують батьки. Зараз, наприклад, у них різниця в меню лише в соку (пільговикам дають розливний, а іншим дітям в пакеті) та в кондитерських виробах. В ідеалі всі мають платити однакову ціну, щоб діти отримували однакове меню. Зараз сніданки для 1-4 класів обходяться в 14 гривень, 8 з яких оплачують батьки, а інші 6 - з місцевого бюджету. Тому я не думаю, що якщо батькам доведеться платити на 2 гривні більше, то це буде занадто дорого. Тим паче, що з 1 вересня ціни на продукти зросли вже втричі і ми штучно втримуємо ту ціну, яка діє зараз. Але в будь-якому випадку питання підвищення цін за харчування потрібно вирішувати безпосередньо з батьківськими комітетами».

 

Не забули й про малечу

Збільшиться і ціна на харчування у дошкільних навчальних закладах. З 2 січня 2018 року у групах раннього віку вона становитиме 20 гривень за день (нині 17 гривень), а в дошкільних групах – 21 гривня за день (нині 18 гривень). Батьки будуть платити 75 відсотків від суми, решту - 25 відсотків оплачуватимуть з місцевого бюджету. Якщо сьогодні за один день перебування дитини в яслах батьки платять 12 гривень, а в старших групах – 12,60, то після нового року батькам оплачувати потрібно буде 15 гривень і 15,70 гривень відповідно.

До речі, розмір плати за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей, складає 50% від вартості.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"