ТОВ «Земля і воля» реалізує проекти загальнодержавного рівня. 
При цьому дбає і про працівників та пайовиків

Високу оцінку роботі ТОВ «Земля і воля» дав під час візиту до Бобровицького району голова облдержадміністрації Володимир Хоменко. Зростаючі показники роботи товариства вже не перший рік поспіль вражають керівництво області. І цього року Герой України Леонід Яковишин, який вже понад чотири десятиліття очолює господарство, здивував поважних гостей з обласного центру реалізацією нових проектів. 

«Чернігівщина» коротко повідомила про це у минулому номері, а нині розповімо більш докладно.

 

Потужність, яка вражає

Кандидат економічних наук, вчений-агроном Леонід Яковишин розпочав екскурсію господарством із зерносховища. Його потужності просто вражають: сучасний елеватор на 239 тисяч тонн та п’ять зерносушильних комплексів загальною потужністю 4 тисячі тонн зерна на добу.

Елеватор ТОВ "Земля і воля"Не меншу увагу присутніх привернув до себе круп’яний завод для переробки зерна кукурудзи. За 2012 він виробив 3,7 тисячі тонн крупи різних фракцій, 1,1 тисячі тонн – кукурудзяного борошна та понад 700 тонн зародків.

Також ТОВ «Земля і воля» має успішно діючий комбікормовий завод з виготовлення якісних збалансованих кормів для худоби.

Машинно-тракторний парк – гордість господарства. Тому Леонід Григорович приділив йому особливу увагу. Варто відзначити, що майже вся техніка – і ґрунтообробна, і посівна, і збиральна – від кращих світових виробників. Загалом – понад півтисячі одиниць: 230 тракторів, 210 вантажних автомашин тощо.

Для обслуговування і ремонту тракторів, комбайнів і причіпного інвентарю діє сучасна центральна майстерня і десять бригадних. Для автомашин – станція технічного обслуговування, обладнана діагностичною апаратурою і ремонтними стендами сучасних моделей. Функціонує навіть цех будівництва і капітального ремонту.

До речі, за період 2000-2012 років на розвиток матеріально-технічної бази товариство витратило понад 425 мільйонів гривень! Чи багато господарств країни може собі таке дозволити?

 

Три кроки вперед найдосвідченішого аграрія

Віднедавна ТОВ «Земля і воля» має власне локомотивне депо та залізничні цистерни. Нині триває спорудження під’їздної залізничної колії протяжністю сім кілометрів – від станції Бобровиця до елеватора зі зберігання зерна. До речі, це єдиний приклад спорудження такого складного і відповідального об’єкту в Україні сільськогосподарським підприємством, ще й за власні кошти! Відкрити залізничну «гілку» планують вже в листопаді цього року.

Лабораторія ТОВ "Земля і воля"Не менш знаковою подією для господарства стало відкриття цього року єдиної в області лабораторії з вирощування трихограми. Це малесенька комаха, яка знищує яйця стеблових і лугових метеликів. Такий біологічний метод боротьби зі шкідниками більш доцільний і вдвічі дешевший, аніж розпорошування отрутохімікатів. А це, як стверджують науковці, сприяє також підвищенню якості самої продукції.

«Ми експортуємо свою продукцію до країн Європи та Америки. А там високі вимоги до її якості. Там дбають про здоров’я і не вітають хімобробку. Тому біологічний метод – це найоптимальніший вихід із ситуації», – наголосив Леонід Григорович під час демонстрації нової лабораторії. А детально розповіла про нововведення технолог Олена Рудько.

Зацікавив гостей з області і термінал зливу та приймання безводного аміаку, що розташований неподалік села Кобижча. ТОВ «Земля і воля» – єдине господарство в Україні, якому цього року вдалося розпочати таке будівництво. Є в господарстві й необхідна техніка для роботи за сучасною технологією внесення в ґрунт цієї мінеральної поживи.

За словами фахівців, технології високих врожаїв у світі передбачають обов'язкове внесення добрив та активний захист посівів. Наприклад, у США використання добрив збільшено у 5 разів. Нині без них високих урожаїв не буває, – переконані конкурентоспроможні господарники. Тому будівництво терміналу стало ще одним кроком вперед найдосвідченішого аграрія Чернігівської області.

 

«Земля і воля» – стартовий майданчик аграрного сектору області…»

Після побаченого голова Чернігівської ОДА Володимир Хоменко підкреслив, що наявні успіхи ТОВ «Земля і воля» невдовзі стануть стартовим майданчиком для реалізації нових потужних проектів і розвитку стратегічних напрямів не лише для господарства, а й для всього аграрного сектору області.

Кінцевою точкою екскурсії, яку особисто провів генеральний директор ТОВ «Земля і воля» зі своїми заступниками, став 16-квартирний будинок для працівників господарства, який торік був зданий в експлуатацію.

«Забезпечення робітників житлом – ще одне пріоритетне завдання нашого господарства. Ми будували і будемо будувати», – наголосив Леонід Григорович.

 

Про плани

Врешті-решт напрошується один-єдиний висновок – ТОВ «Земля і воля» - це гордість нашої області, адже цьому господарству вдалося встояти, незважаючи на всі негаразди та зміни в державі. Більш того – вибитися в лідери сільськогосподарського виробництва.

Та у незламного керівника Леоніда Яковишина попереду ще безліч планів. З деякими із них він охоче поділився з журналістами.

«Упродовж 2000-2012 років ТОВ «Земля і воля» у 8 разів збільшило виробництво зерна (до 187 тисяч тонн), – розповів Леонід Григорович. – Але це для нас не межа. Ми й надалі плануємо нарощувати виробництво. Торік власникам земельних паїв за договорами оренди було виплачено 23 мільйони гривень орендної плати. Надалі сума зростатиме. З кожним наступним роком ТОВ «Земля і воля» додаватиме не менш як по одному відсотку до оплати за земельні паї, щоб у 2016 вийти на десять відсотків».

 

Оцінка від губернатора

Наприкінці робочої поїздки керівник області відповів на запитання журналістів і дав оцінку роботи ТОВ «Земля і воля». Насамперед він зауважив, що життя робить чимало викликів, і лише згуртована робота та пошук нового дає можливість триматися на такому високому рівні як «Земля і воля».

«Вирішення соціальних проблем – це не лише школи, дороги та лікарні, а ще й заробітна плата, яку справно виплачує керівник підприємства. Хазяйнувати треба так, аби коштів вистачало й на утримання господарства на належному рівні, і на розвиток територій. Це взаємопов’язані речі, адже для висококваліфікованих фахівців мають створюватися належні умови проживання та роботи, – наголосив голова ОДА Володимир Хоменко, – товариство «Земля і воля» – це гідний приклад співпраці аграрного бізнесу і територіальної громади. Тільки в цьому році господарство на соціальний розвиток району виділило майже десять мільйонів гривень! Ми взяли курс на серйозний розвиток зернового господарства – в першу чергу кукурудзи – і ті передові технології, котрі впроваджуються в господарстві, актуальні й для інших сільгоспвиробників, які мають підтягуватися до рівня ТОВ «Земля і воля».

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"