ТЕЦ: Зобов’язані ми вдвох, а метушіться ви самі

Чимало чернігівців днями дістали зі своїх поштових скриньок записку з довгим підписом: департамент «Теплозбут» КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірма «ТехНова». Основне повідомлення того папірця – споживач зобовязаний укласти договір.

 

Певно, злякавшись посилань на пункти і статті законів та постанов кабміну, жителі багатоповерхівок мали би побігти... Перш за все – збирати довідки та пакет документів, а потім – то того ж таки департаменту.

Зокрема, йдеться про пункт 3.1 статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Він справді зобов’язує споживача.

Але давайте читати закон трішки далі – статтю 21 «Права та обов'язки виконавця». Другим пунктом статті постачальник зобов’язаний, цитата, «підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг».

Отже, закон зобов’язує укласти договір обидві сторони! Про що фірма у своєму безособовому зверненні не згадує.

Як організовувати укладання договору обома зобов’язаними сторонами – питання інше. «ТехНова» вважає, що саме ми маємо зі стосом документів йти до неї. Робити це в робочий час та, вірогідно, стояти в черзі.

А ми? Наведу приклад. Автор цих рядків уклав договір про електропостачання. Відбулося це вдома, в звичайній квартирі. Представник міських електромереж завітав з бланками і вже за п’ять хвилин вийшов з підписаним примірником угоди. І згадане вище зобов’язання обох сторін виконане ось уже понад десять років!

Як кажуть, коментарі зайві. Окрім ще однієї обставини: міські електромережі можуть відключити й опломбувати «рубильник». А що може департамент ТЕЦ зробити з наскрізним стояком системи опалення в квартирах багатоповерхівок – велике питання…

 

Сергій СТУК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"