Суд наказав: школі – жити!

Чернігівський окружний адміністративний суд у повному обсязі задовольнив позов матері школяра і визнав незаконність закриття Деснянською селищною радою Косачівської школи. Судовий розгляд справи тривав упродовж трьох місяців. Під час процесу суд виявив безліч порушень як з боку керівництва селищної ради, так і з боку державного реєстратора. Юристи називають це рішення безпрецедентним.

Завершальний етап судового розгляду у справі Косачівської школи знову тривав майже цілий робочий день. Цього разу до суду не з’явився державний реєстратор, а пакет витребуваних судом документів він надіслав електронною поштою. Для дослідження реєстраційних документів суддя оголосила коротку перерву, після якої з’ясувалося, що державний реєстратор вчинив реєстраційну дію з порушенням вимог чинного законодавства.

Після допиту свідків суд вислухав пояснення сторін та дослідив матеріали справи. Дебати сторін зайняли ще майже годину. Під час дебатів відповідачі наголосили на тому, що, виносячи рішення про реорганізацію Косачівської та Тужарської ЗОШ (яким закрили школу у Косачівці), селищна рада зробила все правильно, а правомірність своїх дій вони довели.

Заслухавши обидві сторони, суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Валентина Падій винесла остаточний вердикт – скасувати рішення 20-ї та 22-ї сесій Деснянської селищної ради та запис державного реєстратора щодо Косачівської школи Козелецького району. Вимоги позивача Наталії Музики задовольнити в повному обсязі!

«Для нас це рішення означає відновлення існування школи, – коментує позивач Наталія Музика. – Тепер наші діти будуть на місці. Якщо все буде правильно написано у результативній частині, то я гадаю, що наша школа відновить роботу!».

«Рішення задоволено в повному обсязі. Це – перемога! – не приховує емоцій законний представник позивача адвокат Оксана Мірошниченко. – Я вважаю, що у нас в Україні все ж таки може бути прийняте законне і справедливе рішення».

Нагадаємо, у травні цього року одна з найбагатших об’єднаних територіальних громад Чернігівщини – Деснянська – рішенням сесії закрила сільську школу в Косачівці. Причин закриття навчального закладу ні селянам, ні вчителям владці не пояснили. Натомість деякі з них встигли назвати рішення про закриття школи, яке місцеві депутати все ж протягнули з третьої спроби, історичним. Відтак з першого вересня 33 дітей із Косачівки та сусідньої Лошакової Гути разом із вчителями добираються на навчання розбитими дорогами на старенькому автобусі до Тужара. Обурення батьків викликає навіть не відсутність доріг, а розташування нової школи в третій зоні гарантованого добровільного відселення. До Чорнобиля звідти найкоротшим шляхом – менше 10-ти кілометрів.

Колишня голова батьківського комітету Косачівської школи Наталія Музика подала до суду позов з вимогою скасувати рішення селищної ради, за що поплатилась втратою роботи. Підготовче засідання у справі відбулося у вересні. Першу крапку суд поставив 28 листопада. Чи буде вона остаточною, залежить від Деснянської селищної ради. Для подання апеляції у керівництва селищної ради є 30 календарних днів. Наразі ж ні найнятий за кошти громади адвокат, ні секретар селищної ради поки що не можуть сказати, чи будуть подавати апеляцію. Так само чиновники ради не знають, яким чином вони будуть поновлювати навчання в Косачівській школі.

Очевидно, в цій ситуації доречними будуть слова Оксани Мірошниченко, яка, аналізуючи резонансну і безпрецедентну справу, закликає косачівців, аби ті зрозуміли, що тепер все залежатиме від кожного з них, від їхньої активності. І дійсно, попереду, швидше за все, ще буде багато складних і неприємних моментів, які одній людині значно важче витримати, ніж всім разом. Бій за сільську школу виграли, однак попереду – битва!

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"