Співпраця закладів Чернігівщини і Німеччини


 

П’ять медичних закладів Чернігівщини співпрацюватимуть із закладами охорони здоров’я Німеччини. Відповідні Меморандуми керівники установ та уповноважені особи підписали в межах другого Міжнародного саміту міст і регіонів на базі Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. А саме - в ході робочого візиту на Чернігівщину Міністра науки, культури, федеральних і європейських справ федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія Беттіни Мартін.

 

Відтак, обмін досвідом та практиками відбуватиметься між Чернігівською обласною, Обласною психоневрологічною, Обласною дитячою, Чернігівською міською лікарнею № 3, Корюківською ЦРЛ та Медичним центром Ростокського університету й Університетською лікарнею Грайфсвальда.
Головна ціль – збереження людського капіталу, що неможливо зробити без посилення освіти і охорони здоров'я. Це стовпи, на яких тримаються наші люди. Підписані меморандуми посилять взаємодію між українськими та німецькими лікарями, а обмін відповідним досвідом стане початком формування тісної співпраці.
Делегатів федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія ознайомили із наслідками війни на території Чернігівської області та процесами відновлення, що активно тривають і за підтримки міжнародних партнерів. Робочий візит розпочався з села Ягідного.
Минулого місяця від німецьких партнерів до громад надійшли ноутбуки для навчальних закладів. Ниніі узгоджуються умови допомоги з ремонтом укриттів. У планах – організація в червні відпочинкового табору для дітей з прикордоння Чернігівщини.
Одним із пріоритетних напрямів допомоги німецька сторона вбачає ментальне здоров’я. Нині вже триває активна робота у сфері охорони здоров’я в межах проєкту із психотерапії, психосоціальної допомоги та реабілітації «SOLOMIYA».
Співпраця у сфері культури розпочалася ще влітку минулого року, коли камерний оркестр «Камерата Чернігів» Чернігівського фахового музичного коледжу ім. Л. М. Ревуцького з виступами відвідав Німеччину.
Також відбулося спілкування наших партнерів з представниками закладів вищої освіти області. Зустріч відбулася у Чернігівській політехніці, яка вже двічі постраждала від ворожих атак. Міжнародна співпраця між університетами (академічний обмін, реалізація спільних проєктів тощо) дуже важлива для розвитку кожної країни. Німецькі виші вже мають досвід подібної взаємодії і хочуть надалі розвивати цей напрям, в тому числі і з Чернігівщиною. У розширенні міжнародної співпраці зацікавлені й місцеві виші, які вже активно працюють з іноземними колегами (зокрема німецькими, британськими, шведськими), втілюючи різнопланові проєкти – від програм обмінів студентами до реалізації стартапів.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"