Спалили конюшню, щоб закрив рота

Екологічному активісту з Ічнянщини Сергію Гладкевичу невідомі спалили конюшню. Від вогню дуже постраждав кінь, якому обпекло боки та голову і який врятувався дивом. Сергій Гладкевич – колишній заступник директора Ічнянського Національного природного парку, котрий змушений був піти з посади після викриття корупційних схем керівництва. Підпал еколог пов’язує з майбутнім конкурсом на посаду директора Національного парку, в якому Сергій Гладкевич збирається взяти безпосередню участь.

Сергій Гладкевич утримує господарство на хуторах поблизу Ічнянського Національного природного парку. Є вівці, свині, корова, коні й навіть невеликий компактний зоопарк з віслюками та дикими тваринами, яких зазвичай він підбирає в лісі після зустрічі тваринок із браконьєрами. Заробляє на життя екологічним туризмом, організацією екскурсій для орнітологів, фотографів, екологів та виробництвом органічної продукції. До 2015 року еколог Сергій Гладкевич обіймав посаду заступника директора Ічнянського НПП, але після того, як посадовець відмовився підписувати сумнівні тендерні документи на суму 13 мільйонів гривень, його «попросили» з роботи. Коли ж головний природознавець Національного парку оприлюднив докази порушень і звернувся з відповідним листом до Міністерства екології, йому почали погрожувати. Наступного дня після публікації відкритого звернення біолог знайшов мертвим свого собаку, демонстративно повішеного біля входу до подвір’я.

З того часу життя Сергія Гладкевича стало напруженим. Час від часу, після викриття фактів незаконних рубок та браконьєрства на території Ічнянського НПП, на адресу еко-активіста надходили анонімні погрози.

12 червня близько 7 години ранку Сергій Гладкевич завітав на хутір і застав згорілу дощенту конюшню. Одному з коней пощастило, оскільки тієї ночі він ночував надворі, а от іншому – ні.

«Кінь, який ночував у стайні дуже сильно постраждав, – каже Сергій Гладкевич. – Тварина обпечена з усіх боків, опіки також на голові. Дверей у стайні не було, але, скоріше за все, підпалили з боку входу, через те кінь розгубився і не знав, куди втікати».

Того ж дня чоловік поїхав до Ічні й написав заяву в поліцію. Ввечері на місце події прибули правоохоронці, які провели обстеження.

На тверде переконання Сергія Гладкевича, стайню підпалили, щоб залякати його. Обстеживши територію довкола хутора, чоловік знайшов сліди від машини ймовірних паліїв.

«Я, звісно, не проводжу жодних паралелей, але підпалили стайню якраз після моєї публічної заяви про участь у конкурсі на посаду директора Ічнянського НПП, – припускає еколог. – Кажуть, конкурс планують провести вже цього літа. Діючий директор парку Олександр Шульга навіть курси підвищення кваліфікації пройшов, щоб мати відповідну освіту, – продовжує Сергій Гладкевич. – Підпал вигідний нинішньому керівництву парку, щоб я перестав писати про факти корупції та кричущі порушення законодавства. Палити і залякувати – улюблена справа місцевої шантрапи».

Як повідомив речник Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Сергій Бриль, наразі Ічнянським відділенням Прилуцького відділу поліції проводиться розслідування кримінального провадження в рамках частини 2 статті 194 Кримінального кодексу України – умисне знищення або пошкодження майна. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’ятнадцяти років.

В Головному управлінні Національної поліції в Чернігівській області також повідомили, що слідчі дії ще тривають. Висновку про причини виникнення вогню поки що немає.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Сергія Гладкевича

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"