Сновський Ленін піде з молотка


Сновська ОТГ вирішила наслідувати Семенівську ОТГ і продати свій бронзовий пам’ятник Леніну, який лежить без діла вже три роки. Аукціон планують провести 21 жовтня. Стартова ціна – 340 тисяч гривень. За вилучені кошти в міській раді планують на місці, де колись стояв «Ленін», облаштувати фонтан.

Сновський пам’ятник Леніну висотою майже в 6 метрів і вагою в 5 з половиною тонн повністю зроблений з бронзи. Це найвищий в Чернігівській області «Ленін», який був демонтований в лютому 2016 року.

Усі ці три роки пам’ятник зберігався просто неба на території місцевого комунального підприємства. В міській раді говорять, що раніше не могли виставити його на аукціон, бо перед тим, як виставити на продаж майно комунальної власності (а саме таким є бронзовий Ленін), потрібно пройти певну процедуру згідно законодавства. Це і рішення сесії, і оголошення конкурсу на оцінщика, і саме оцінювання вартості цього майна, а ще – засідання органу приватизації, яке також має обов’язково відбутися. Та всі ці процедури вже позаду, Ленін оцінений та чекає аукціону, який має відбутися 21 жовтня. Стартова ціна – 340 тисяч гривень. До речі, бронзовий пам’ятник Леніну у Семенівці продали минулого жовтня за 220 тисяч гривень, хоча його стартова ціна становила 45 тисяч гривень.

«Оцінку пам’ятника проводило чернігівське товариство «Аксіома», – говорить секретар Сновської міської ради Наталія Самойлова. – Вони приїжджали, робили невеличкі зрізи з цього пам’ятника в різних місцях і відповідно потім оцінювали, наскільки це вартісно і який це метал. 340 тисяч гривень –це буде стартова ціна. За виручені на аукціоні гроші на його місці плануємо збудувати фонтан. Таке рішення ми прийняли спільно з містянами.

Влітку оголошували на нашій офіційній сторінці в мережі «Фейсбук» анкетування серед членів нашої громади: що б ви хотіли побачити на місці демонтованого пам’ятника Леніну. Там були різні варіанти, але більшість голосів все ж таки набрав невеличкий фонтанчик. Коштів з продажу, можливо, не вистачить, але будемо тоді шукати інші джерела дофінансування».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"