«Siver model fest» відвідало понад півтори тисячі чернігівців

Вперше за 17 років! У Чернігові відбулася Всеукраїнська виставка моделей техніки з паперу та пластику. Масштаби чернігівського заходу можна порівняти з аналогічними виставками, які раніше відбувалися в Києві та Броварах. На захід моделістів «Siver model fest» з’їхалися конструктори з 12-ти міст України. За підрахунками організаторів, виставку відвідало понад півтори тисячі чернігівців, дві третини з яких – діти.

Дмитро Житник працює методистом в чернігівському Центрі туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю. Віднедавна паперове моделювання стало його хобі.

«На виставці я презентую діараму з човна забезпечення та монітор «північан» в часи громадянської війни в Америці, – пояснює Дмитро. – Це патрульний монітор з двома гарматами та сіткою, яка слугувала для розмінування акваторії».

На те, щоб змоделювати та скласти докупи паперові конструкції, в Дмитра Житника пішов місяць.

«Починав із маленького човна, потім вже взявся за сам монітор», – ділиться послідовністю дій конструктор-початківець.

На виставці «Siver model fest» чернігівець презентує ще й роботи місцевого яхт-клубу. Серед них особливою цікавістю вирізняється італійська керована торпеда Андрія Сірика.

«Під час війни в торпеді сидів водолаз, – каже автор. – Власне, він і керував торпедою. При наближенні до об’єкта водолаз повинен був вчасно зіскочити, але зазвичай він не встигав цього зробити, – продовжує він. – Тому водолазів називали ще італійськими камікадзе».

Паперова конструкція керованої італійської торпеди вже встигла завоювати титул. На минулорічній виставці моделістів у Броварах робота чернігівця посіла перше місце.

Окрім чернігівців, у виставці взяли участь моделісти з 12-ти міст України, серед яких: Київ, Бровари, Велика Дівиця, Кам’янець-Подільський, Ковель, Кропивницький, Кам’янське, Хмельницький, Славутич, Корюківка. Загалом на «Siver model fest» було представлено 290 моделей з пластику та 180 виробів із паперу.

Організаторів заходу надзвичайно втішає той факт, що майже 200 моделей зроблені руками дітей.

За словами ідейного натхненника та організатора фестивалю, старшого наукового співробітника Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського Олександра Бондаря, такої кількості паперових моделей не було навіть в Києві.

«Тішить те, що велика кількість моделей бронетехніки та авіації присвячена Збройним силам України, – каже Олександр Бондар. – Діти відчувають гордість за наших захисників і вдячність за їхній подвиг».

За результатами дводенної виставки кваліфіковане журі визначило переможців. Так, найбільше нагород завоювали моделісти з Хмельницького, Броварів, Кропивницького та Чернігова. Особливої відзнаки від організаторів фестивалю удостоївся броварський районний клуб за колекцію фігурок «Воїни АТО».

Загалом, за підрахунками організаторів, виставку відвідало понад 1,5 тисячі чернігівців – 500 дорослих і 1000 дітей.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"