Шумить гай…

Чернігівців закликали самим вирішувати, яким бути Березовому гаю. В ці вихідні громадські активісти провели тут фестиваль «Шумить гай». Подібна акція відбувається не вперше. Але якщо у минулі роки в першу чергу садили дерева та кущі і прибирали територію, то цього разу організатори з громадського об’єднання «Еко Місто» залучили жителів мікрорайону до активного обговорення питання, яким бути парку взагалі.

Керівник «Еко Міста» Сергій Безбородько вважає, що Чернігів оновлюється, в тому числі й зони відпочинку, але при цьому не враховується думка людей. Тоді як європейський досвід насамперед полягає в обов’язкових громадських консультаціях, коли спочатку цікавляться потребами і думками місцевих жителів. Громадські екологи Чернігова вивчали досвід колег з Німеччини, Словаччини. Тепер німецькі і словацькі урбаністи, соціологи й екологи приїхали до нас на фестиваль «Шумить гай». Їхні напрацювання допоможуть чернігівським колегам організувати процес вивчення думки людей.

Активісти підготували велику мапу Березового гаю і під час зустрічі з мешканцями мікрорайону наносили на неї конкретні пропозиції та зауваження на кшталт «тут має бути більше тіні, тут територію треба вичистити, а там небезпечно для дітей». До речі, чимало зауважень висловили саме найменші відвідувачі парку. Зараз для них є облаштовані майданчики, але, на думку активістів, вони мають бути більш сучасними, розвиваючими. Для найменших під час фестивалю організували майстер-класи з плетіння прикрас, виготовлення будиночків для птахів – все, аби показати, що відпочиваючі самі можуть змінювати вигляд Березового гаю.

До вересня представники громадських організацій обіцяють підготувати концепцію облаштування парку згідно з побажаннями, які висловили мешканці мікрорайону під час дискусії, і винести пропозиції на розгляд громади.

 

Андрій ЯСНИЙ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"