ПРИСТРАСТІ

Шпигун розгулював Черніговом
в чорному плащі й з двома кинджалами

Чи не увесь світ облетіла новина: в Чернігові затримали російського шпигуна. Завдяки цьому в Америці й Австралії дізналися про існування нашого міста. Певно, так, як кількома тижнями раніше дізналися про півострів Крим. Про нього в тих країнах знали, напевно, лише фанатичні любителі географії.

Новина з’явилася 20 березня, коли Служба безпеки України поширила інформацію про затримання громадянина Російської Федерації на прізвище Макаров – кадрового співробітника Головного розвідувального управління Генерального штабу збройних сил РФ. Стосовно росіянина СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу «шпигунство», яка вже почала припадати пилом.

Шпигун Чернігів

 

Чим же займався шпигун Макаров, що нарешті привернув до себе увагу СБУ?

По-перше, проживав щонайменше два роки на території України під чужим ім’ям. Ще він, за словами речниці СБУ Марини Остапенко, «активно вербував наших громадян, переважно військовослужбовців, з метою отримання інформації, яка становить державну таємницю».

Звичайна для будь-якого шпигуна діяльність. Одначе постає питання: невже в українській армії щось є невідомим для росіян або може їх здивувати? Можливо, відсутність 4 км залізничної колії (під’їзного шляху до селища Гончарівське), тихенько демонтованої з півдесятка років тому? Через що техніка з Гончарівська їде охороняти кордон своїм ходом, знищуючи гусеницями дороги й спалюючи дороге дизпаливо.

Які таємниці для росіян може берегти українська армія, якщо наш верховний головнокомандуючий (колишній) уже місяць перебуває на території РФ під добровільним домашнім арештом, а кілька років до того активно з РФ співпрацював? Українська армія, яка багато в чому лишилася добре відомою Росії армією радянського зразка зі «знижкою» на застарілість, п’янство та розкрадання?

По-друге, шпигун Макаров під прикриттям члена громадської організації «Антикорупційний комітет України» збирав компрометуючі матеріали корупційного характеру на посадових осіб та відправляв їх Путіну (тобто у відповідні органи РФ) для шантажу українських посадовців.

Якщо забути про оте «надсилав Путіну», то шпигун Макаров, виходить, виконував роботу наших же правоохоронних органів – збирав дані про оборудки чиновників. А чи було б що збирати Макарову, якби наша міліція, прокуратура й СБУ добре виконували свої обов’язки? І наших посадовців не було б чим шантажувати.

А так… разом із Макаровим у шпигунстві на користь РФ можна звинуватити і наших посадовців, і правоохоронну систему. За діяльність та бездіяльність відповідно. Адже вони можуть бути використані ворогом.

По-третє, затримали шпигуна під час одержання ним документації стосовно новітніх систем наведення боєголовок. На жаль, наша країна і новітні системи – ці поняття важко об’єднати в уяві (якщо йдеться не про новітні системи корупції). Тим паче системи військові. Збиття нашими військовими пасажирського літака чи запуск ракети у житловий будинок у Броварах часом не демонстрація отих «новітніх систем» наведення?

І останнє.

Шпигуна затримали на центральній площі Чернігова. Одягнений він був у шкіряні штани та чорний плащ. З собою мав два величезні ножі. Не вистачало тільки журналу «Огонёк» в руках… Чи то в Росії розучилися готувати шпигунів, чи то в СБУ погано готують театралізовані постанови?

Ігор СТАХ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"