Шкуродери з електромереж!

Приватне акціонерне товариство «Чернігівобленерго» в особі Бобровицьких районних електричних мереж подало до суду на жителя села Кобижча інваліда другої групи Миколу Ткаченка. Монополісти з електропостачання хочуть здерти з однорукого пенсіонера, який отримує всього 1200 гривень місячної державної допомоги, понад 14 тисяч гривень. Представники електричних мереж звинувачують старенького в тому, що він начебто крав у них електроенергію. Микола Дмитрович доводить: за електрику платив справно, на що має відповідні квитанції, а перевіряльники його банально підставили, обвівши довкола пальця, та підробивши фото й підпис на документах. Вже понад півроку самотній інвалід другої групи, котрий переніс чотири складні операції, сидить без світла.

Півроку без електрики

У 74-річного Миколи Ткаченка з електричних приладів працює лише електроплита. Але й ту він умикає раз на тиждень-півтора. Річ у тому, що Микола Дмитрович не має правої руки. Йому відірвало кисть по лікоть ще в далекій молодості, коли він працював на тракторі.

«Наїхав на міну, – з сумом згадує чоловік. – Крім руки, осколки потрапили в ліві ногу та око. Відтоді я бачу лише на одне око».

Інвалід не може навіть їсти собі зварити. Тому їжу немічному старенькому варить його єдина донька, котра зумисне для цього приїздить раз на тиждень-півтора з Києва і готує так, щоб вистачило надовго. 

Але ось уже понад півроку Альбіна Ткаченко змушена готувати скаліченому батькові не на комфортній електричній плиті, а на багатті. Все через відвідини інспекторів із районних електромереж. Саме на їхню вимогу пенсіонерові відрізали світло і зажадали непосильної компенсації за дії, яких той не вчиняв.

Гортаючи стоси паперів, тримаючи у лівій руці лупу, Микола Ткаченко вкотре ознайомлюється з позивними вимогами Бобровицьких районних електричних мереж.

«Було це в березні, – пригадує чоловік. – До мене в двір зайшли двоє і представилися інспекторами РЕМ, сказали, що перевіряють показники лічильника. Ну я їх і впустив, приховувати ж мені нічого».

За словами пенсіонера, інспектори безперешкодно зайшли до хати, зняли показники лічильника, перевірили пломби і не знайшли жодних порушень. Аж тут вони побачили надворі спеціальний «гак», який використовують для підключення поза лічильником.

«Приховувати нічого, – зізнається старенький. – «Гак» там дійсно лежав, його залишили майстри, які ремонтували мені насосну станцію. Вони й накидали на електричний дріт той «гак», щоб перевірити, чи, бува, мотор не згорів. У хаті тоді якраз не було світла, – продовжує Микола Ткаченко. – Я як побачив, як там усе заіскрилося, аж жахнувся! «Що ви робите?! – кричу на них. – Бігом знімайте свій «гак» із проводів!». Вони його зняли та так і залишили. Я про нього й забув, доки інспектори не прийшли».

«Куди йому ту електрику красти? – втручається в розмову донька Миколи Дмитровича Альбіна Ткаченко. – У нього в місяць виходить споживання не більше 100-150 кіловат. Працює всього одна електрична плита, та й то тільки тоді, коли я приїжджаю. Чайник і обігрівач несправні. Хазяйства у діда немає, насосна станція так і не запрацювала. Знову згоріла цієї зими, – продовжує вона. – Дід такий економний, що навіть коли в туалеті, світло не включає».

Двічі обвели довкола пальця

Після перевірки показників лічильника інспектори помітили так званий «гак» – пристосування, яке використовують для нелегального підключення до електромереж. Вони попросили старенького пояснити, що і до чого. Вислухавши його версію, склали акт і сказали підписати.

«Оскільки я нічого не бачу, то попросив прочитати, що там написано, на що Чухліб відповів мені, що там нічого страшного немає, – пригадує пенсіонер. – Я підписав!»

Щойно Микола Ткаченко поставив свій підпис під актом про порушення, як один із інспекторів наказав електрику накинути «гак» на електричний дріт.

«Фотографуй!» – сказав своєму колезі інспектор.

Тільки після цього старенький зрозумів, що його банально ошукали.

«Вони почали задоволено реготати з мене, іроди», – обурюється пенсіонер. – Я став вимагати негайного призначення комісії, просив викликати на місце свідків. У цьому мені було відмовлено».

Пізніше Микола Ткаченко ще раз попросить про призначення комісії, але вже письмово, у керівництва Бобровицьких РЕМ. І тут йому відмовлять й обведуть довкола пальця.

У Бобровицьких РЕМ старенький мав розмову ледь не з усім начальством, починаючи від заступника начальника і закінчуючи головним юристом. Врешті, його направили до головного бухгалтера. Вона, власне, і склала отой злощасний обрахунок на 14 тисяч 172 гривні.

«Мордувала мене в кабінеті кілька годин поспіль, все бігала кудись, – у голосі скаліченого пенсіонера відчуваються нотки образи. – Відмовилася брати до уваги мої квитанції про оплату, сказала, що у них є свої. Я сиджу отак уже дві години, як остолоп, а вона бігає з кабінету в кабінет. Кажу їй: «Слухай, панночко, скільки ще чекати?». «Ну ладно! – відповідає. – Ви підпишіть і відпочиньте, а я позаписую». І я, козел старий, на довіру підписав чистий аркуш».

Відтак, у розрахунках, зроблених бухгалтерією районних електромереж, з’явився підпис клієнта, який начебто з боргом згоден.

Обрахунки у бухгалтерії зробили за рік, починаючи з березня 2015 року. Суму збитків, на переконання Миколи Ткаченка, електропостачальна компанія визначала на власний розсуд.

«Що вони там нарахували – не розумію, – обурюється пенсіонер. –  По лічильнику я все сплачував, навіть маю переплату. Всі квитанції в мене на руках».

А нарахували діду таки чималеньку суму! Так, наприклад, якщо взяти обрахунок тільки за два місяці – вересень та жовтень 2015 року, то нарахований бухгалтерією штраф склав аж 2600 гривень! Це при тому, що Микола Ткаченко має квитанцію про сплату за спожиту електроенергію. Сума сплати становила 69 гривень. Підсумовуючи загальні обрахунки, районі електричні мережі зажадали від скаліченого пенсіонера, аби той сплатив на користь їхньої приватної структури 14 тисяч 172 гривні штрафу.

Ще раз поглянути в очі кривдникам

Представник позивача юрист Бобровицьких РЕМ Олег Стариков зажадав, аби старенький сплатив ще і судові витрати.

Суть позивних вимог він виклав у короткому змісті, складеному, очевидно, ним самим: «18 березня при проведенні звірки рахунків за спожиту електроенергію у господарстві Миколи Ткаченка було виявлено порушення правил користування електричною енергією, а саме: самовільно підключив електроустановку до мереж електропостачання, шляхом улаштування окремого відгалуження з відкритим типом прокладання проводки. Електроенергія споживається, а прилад обліку не рахує».

На судовому засіданні, окрім представника позивача, нікого не було. Тому кобижчанець зажадав, щоб на наступне судове засідання викликали в якості свідків заступника начальника, головного бухгалтера та двох інспекторів Бобровицьких РЕМ. Не надто тямущий у юридичній науці дідусь не плекає надії на те, щоб почути від цих свідків слова правди, тож викликає їх більше для того, аби ще раз глянути їм в очі.

Суддя Бобровицького районного суду Валентина Бойко задовольнила клопотання Миколи Ткаченка і постановила викликати свідками всіх причетних до справи осіб. Суддя також долучить до справи довідку МСЕК про інвалідність і платіжні документи. Тим часом Михайло Дмитрович разом із донькою планують написати заяву в прокуратуру за підробку службової документації. Вже в суді, під час ознайомлення з документами, пенсіонер з’ясував, що його підпис підробили на схемі нелегального підключення до електричних мереж. Маємо надію, що суд установить істину, а прокуратура покарає винних. Сподіваємося, що і керівництво ПАТ «Чернігівобленерго» зверне увагу на діяльність своїх підлеглих, після чого зробить відповідні висновки, адже збиткуватися над малозахищеними і каліками можуть лише шкуродери! У цьому випадку – шкуродери з електромереж!

Віталій НАЗАРЕНКО,фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"